HIMALAJSKÁ RÝŽE BASMATI 390Kčl5kg

HIMALAJSKÁ RÝŽE BASMATI 390Kčl5kg

Hodnocení produktu: 5/5 (2x)

Vaše hodnocení:

SKLADEM KVALITA NA VAŠEM TALÍŘI PROVĚŘENÁ KVALITA!

Kvalitní himalájská rýže Basmati.

390 Kč

Prodejcaje.cz nabízí kvalitní himalájskou rýže Basmati, je to nejušlechtilejší odrůda rýže, která se pěstuje na úpatí Himaláje. Nechává se vyzrát celé dva roky, čímž se plně rozvine její chuť a vůně připomínající oříšek. 

Tuto rýži Basmati si vychutnává stále více milovníků dobrého jídla...


Basmati rýže se pěstuje v Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Kvalita této Basmati rýže je dána i způsobem sklizně. Minimálně rok a půl je uskladněna v suchu a temnu. Po tuto dobu Basmati rýže vysychá a díky nízkému obsahu vody v zrnech má nejen lepší chuť, ale nelepí se, je sypká a rychlá pro přípravu.


Na trhu se často setkáte s Basmati rýží, jejíž zrnka jsou po doporučené době varu nedovařená nebo rozvařená, zatímco ostatní zrnka rýže jsou v pořádku. Je to způsobeno tím, že mnoho výrobců podlehne tlaku na co nejnižší cenu a Basmati rýži míchají s klasickou rýží. Každý typ rýže ale potřebuje jinou dobu varu a proto jsou zrnka uvařená nerovnoměrně. Basmati rýže pochází z rodinné firmy, která má možnost přímo v Pákistánu kontrolovat kvalitu dodávané rýže. U této rýže máte jistotu, že není míchána.


Basmati rýže je dodávána v textilním balení se zipem a všitou nepropustnou vložkou. Po spotřebování rýže si praktická taštička najde své uplatnění v každé domácnosti - můžete v ní skladovat své oblíbené bylinky, koření, čaj, nebo do ní zabalíte svačinku na nedělní výlet...?

Jak si nejlépe tuto rýži připravit | Pokud ji nevaříte jednoduše v rýžovaru | Základní recept na rýži Basmati:

Rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, olivový olej a celý římský kmín. Případně nechte rýži čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete Basmati rýži připravit na sporáku nebo v troubě.

S jakým kořením můžete rýži Basmati vařit:


Především s bobkovým listem, hřebíčkem, kardamomem, muškátovým květem, muškátovým oříškem, kurkumou.

Skladujte v suchu a chladu | Země původu Pakistán  

Připravte si z rýže Basmati něco trošku jiného....


Říka se tomu Pulao a je to tradiční jídlo v Indii, které najdete také ve
východní a střední africe.
-1,5 hrneček basmati rýže  (1 hrneček = 250 ml)
-3/4 hrnečku nakrajené zeleniny (např. brambory, zelené fazole,
 mražený nebo čerstvý hrášek, mrkev, špenát, atd)
-1 velká cibule - jemně krájená
-1 středně velké rajče krajené
- (3 cm kus zázvoru +3 stroužky česneku + 1 zelené malé chili nebo pálivá feferonka
 bez semínek )- rozmělnit v hmoždíři do konsistence pasty
-6-7 kapek limetkové štávy (anebo citron)
-2,5-3 hrnečky vody
-2 pol.lžíce ghee (propuštěné máslo) / 2,5 pol.lž. rostliného oleje
-sůl dle chuti
-koření:  1lž. římského kmínu, 4-5 celý černý pepř,1 x bobkový líst, 2 x
 hřebiček, 2-3 zeleného kardamomu, 1 x černý kardamom, muškatový
 květ, 1 x badýán, 1 x 2 cm skořice

Rýže propláchneme a necháme odstát ve vodě asi 30 min, potom vodu zcedíme.
V hlubokém hrnci ohřejeme olej a máslo a smažíme lehce všechno koření do
té doby než začné vonět.  Přidáme cibuli a smažíme do zlatova na
mírném ohni, přídáme závzvor+česnek+chili pastu a smažíme 10-12 sekund. Po
Přidáme rajčata a vaříme 2-3 min na mírném oheňi, potom přídáme
zeleninu a zas vaříme /smažíme 2- 3 min. stále na nízkém ohni, přídáme
rýži a smažime/vaříme ještě 2 minuty, potom přidáme vodu a mícháme.
Následně přídáme 6-7 kapek limetky nebo citronu, a sůl dle chuti,
Zakrejeme hrnec a necháme mírně vařit, aby se rýže uvařila.
Podáváme ozdobené čerstvým koriandrem nebo mátou s plátky citronu.

Pulao se jí i samotné s jogurtem a smaženou křupavou cibulkou (do hněda).
Nebo jako příloha.
Doufám že si pochutnáte!

ORIGINÁLNÍ VERZI RECEPTU NAJDETE TADY.

 

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info