Zpět

Evropský sypaný čaj.

Přidáno: 25. 10. 2017 17:47:16 Počet shlédnutí: 238

25 Říjen 2017

Chcete ho ochutnat?

Evropský sypaný čaj.

Nějaký čas jsem záměrně nenapsal ani řádek, byl jsem o něco déle přepnutý na volnější prázdninový režim, ale ať už jsem relaxoval na horách nebo u moře, byl jsem stále ponořený, někdy i namočený do čaje |obrazně řečeno|. Kolik konvic čaje jsem za tu dobu vypil a kolik čaje po mě zůstalo v hotelových šálcích raději nepočítám.| Po několika dnech na Krétě, hned věděli kdo pije kvalitní sypaný čaj.

S odpočinkem přicházely nové myšlenky a nápady, další podněty přicházely přímo na mail či se objevily v referencích.

Co mě jako čajopíjce nejvíce oslovilo?, Zaujalo?

Určitě evropský zelený a černý sypaný čaj.

Tento unikátní sypaný čaj se pěstuje v Evropě na Azorech, podle toho byl čaj také pojmenován jako Azorský čaj. Právě díky nadšení majitele čajové továrny s názvem Gorreana, na zpracování tohoto čaje, je možné si i dnes vychutnat tento raritní čaj, který je mezinárodně uznáván jako čaj světové třídy.

Proč se na Azorech přišlo s nápadem pěstovat čajovníky?

Samotné pěstování čajovníku čínského se na Azory dostalo v 19. století, kdy se díky němu nahradil pokles pěstování pomerančů. I sem byli nejdříve pozváni dva čínští odborníci, kteří odhalili vše kolem čaje, následně ukázali a se vším v začátcích pomohli. Bylo to v roce 1874.

Ačkoli Azorský čaj v České Republice není téměř znám, teší se již mnoho let ve světě velké oblibě. Boužel a jak už to někdy bývá, těžké hospodářské podmínky 20. století, spolu s rostoucími cenami energií se výrazně podepsaly na rozsahu pěstování čaje i na Azorech.

Díky tomu zde zůstal pouze jedinný prosperující podnik s plantážemi, právě Gorreana, který dbá na tradiční zpracování čaje.

Tento čaj vděčí za svou jedinečnou chuť nejen velké péči a tradičním technikám zpracování, ale i zdejším přírodním podmínkám, které čajovníku velice vyhovují. Čajovníky rostou na strmých slunečných svazích, které v sobě mají minerály a dostatečnou vláhu po deštích. Čajovníkům pomáhají i pravidelné mlhy a svěží vánek od nedalekého Atlantiku.

Čím je čaj prospěšný?

Čaj obsahuje antioxidanty, které pomáhají vyhnout se degeneraci buněk, která je zodpovědná za vznik více než 50 nemocí.| Týká se především zeleného čaje.

Studie ukazují, že pravidelná konzumace čaje může přispívat k prevenci před kardiovaskulárními onemocněními i to, že čaj je přirozeným inhibitorem některých typů rakoviny, včetně těch, které zasahují dýchací a trávicí ústrojí a také kůži | čaj ale samozřejmě nenahrazuje účinné onkologické léky a postupy léčby.

EVROPSKÉ ČAJE NOVĚ K OBJEDNÁNÍ -

-ZELENÝ SYPANÝ ČAJ V ORIGINÁLNÍM BALENÍ TEDY

-ČERNÝ SYPANÝ ČAJ ORANGE PEKOE V ORIGINÁLNÍM BALENÍ TADY

ČERNÝ SYPANÝ ČAJ MOINHA PRO OBJEDNÁNÍ NAJDETE TADY

Je přínosné pít čaj? Pro organismus zcela určitě. Přináší mnoho dobrého:

- zpomaluje stárnutí buněk

- vynikající diuretikum - napomáhá hubnutí
- podporuje dlouhověkost
- pomáhá kožní regeneraci
- snižuje arteriální tlak
- snižuje hladinu cholesterolu
- působí jako přírodní protizánětlivý lék
- posiluje cévy
- posiluje imunologický systém
- pomáhá při onemocnění chřipkou, zánětu průdušek a zápalu plic

- pomáhá bránit tělo před tvorbou ledvinových kamenů
- chrání gastrointestinální systém proti zhoubné bakterie (zelený čaj přispívá k potlačení infekcí bakterií­ Helicobacter    pylori)
- pomáhá normalizovat funkce štítné žlázy
- preventivně působí proti zánětům dásní

Stručněji o evropském čaji v rychlém přehledu:

- čaj Gorreana je nejstarší v Evropě a dnes také jedinný čaj, který se v Evropě pěstuje

- čajovou plantáž najdete na ostrově São Miguel v Atlantiku na Azorech, který je součástí Portugalska

- je to rodinný podnik. Čajovou plantáž vlastní a spravuje rodina již od roku 1883, kdy ji založila Ermelinda Gago da Câmara a její syn José Honorato otevřel továrnu, kdy prodali první produkci čajů pod názvem

Gorreana

- čajové plantáže čajovníku čínského | Camellia sinensis | leží dost daleko

od průmyslového znečištění ve smaragdově zelených kopcích panství Gorreana

- čaj je pěstován bez použití herbicidů, pesticidů, fungicidů, barviv a konzervačních látek

- čajová sklízeň začíná v měsíci dubnu a trvá až do září

- po sklizni, probíhá průběžně výroba velmi jemných černých a zelených kvalitních čajů

- dnes leží plantáž Gorreany na 32 akrech

- produkuje přibližně 33 tun čaje ročně

- vyváží se do celeho světa, především do pevninského Portugalska,

Německa, Kanady, USA, Rakouska, Francie, Itálie, Brazílie, Angoly, Japonska a dalších zemí. Především tam kde má kvalitní čaj hodnotu nejdůležitější

Vychutnejte si kvalitní evropské čaje.

 

Děkuji, že mé články čtete.

Přeji Vám krásný den | Ivan Semančík

 

PS: S novou čajovou sezónou se můžete tešit na zajímavější, menší i větší balení | 

Nově jsou čaje baleny také do bílých sáčků.

 

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info