Jak si připravit turecký čaj?
Přidáno 24. 11. 2019 12:35:20 Počet shlédnutí 21891
Tradičně i u nás. Článek přečtete za 5 minut.
ČERNÝ TURECKÝ ČAJ.
Proto, aby jste si připravili, tento v zemi východu tradiční nápoj, nemusíte být zkušený čajopíjec tělem i duší, zvládne to každý i ten co s čajem teprve začíná.
VÍTE CO JE TURECKÝ ČAJ?
Pod tímto názvem si nejlépe předtavíte drcený druh černého čaje, který roste a je sklízen v provincii Rize na Jižním pobřeží černého moře v Turecku. Proto se o něm často mluví jako o čaji Rize. Tato oblast má mírné klima s dostatkem srážek a pro růst čajovníku úrodnou půdu. Oblíbený je především v Turecku, severním Kypru a některých balkánských zemích. Můžete si být pevně jistí, že se k Vám vždy dostane neobyčejný čaj, který běžně v obchodech neseženete. Turecký čaj je jiný a to nejen způsobem a místem pěstování, ale především jeho přípravou.
TRADIČNÍ PŘÍPRAVA ČAJE?
Rozdíl oproti přípravě černého sypaného čaje je, že tento se připravuje hned ve dvou konvicích, nazvané Caydanlik. V té spodní se připravuje voda, když začne vařit, do horní konvice se nasype čaj, který než ho ze spodní konvice zalijete necháte lehce opražit. Po zalití necháte čaj zhruba 5 minut louhovat. Pak už stačí nálev nalít do menších skleniček. Bývá přislazován řepným cukrem. Někdy je podáván s citronem, ale vždy bez mléka.
Louhováním vzniká koncentrovaný hnědočervený nálev. Přpravený může být silný tmavý čaj - Koyu, nálev tmavě hnědočervené barvy - Tavsan kani, ředěním světlejší slabší nálev - Acik. Protože tradiční dávkování je v turecku na jeden litr silnější, místní nalévají hostům čaj po vylouhování jen do poloviny a zbytek dolévají (ředí) vodou ze spodní konvice. Čaj se podává (nalévá) horký do malých sklenic tulipánovitého tvaru.
JE PŘIPRAVA ČAJE MIMO TURECKO JINÁ?
Samotná příprava čaje v zemích mimo turecko je oproti tradiční přípravě odlišná, je rychlejší. Čaj se připravuje způsobem přípravy, na který jsme zvyklí, zalitím připraveného (rozličného) množství čaje vroucí vodou, vylouhováním a zcezením.
JAKÁ JE PŘÍPRAVA U NÁS?
Nedá se přesně říct, že by byla příprava tureckého čaje u nás časově rozdílná, alespoň co se týče louhování a použití vroucí vody pro zalití. Proces je téměř stejný, jen s tím rozdílem, že pokud se čaj připravuje do konvice nebo je při přípravě použitý Inteligentní čajník, zalévá se rovnou. Postup přípravy ve dvou konvicích nepoužíváme.
JAK SI DÁVKUJEME ČAJ U NÁS?
I přes to, že je u nás hodně milovníků sypaného čaje, kteří si připravují silnější nálevy a čaj louhují i delší čas než je doporučeno, nejčastější dávkování tureckého čaje v naší zemi na 1 litr vody je 10g čaje. Louhujeme 3-5 minut. Proč tomu tak je? Důvodů může být mnoho...jeden zásadní. Přeci jen na tradiční silnější dávkování není úplně každý zvyklý.
K tureckému čaji si u nás v posledních letech nachází cestu stále více milovníků kvalitních sypaných čajů. Kdo čaj už ochutnal, potvrdí, že pro jeho chuť je to další z čajů, který stojí za to ochutnat. Ale protože všichni dobře víme, že u nás ochutnat, znamená vypít, budete se k němu vracet.
A pokud máte možnost zažít tradiční přípravu, jak si čaj připravují místní, je to zážitek. My jsme před samotným focením a přípravou čaje do nabídky, připravovali čaj tradičně s rodilou Turkyní, kamarádkou Özlem, která již několik let žije v České republice. V Praze založila výtvarné studio OZLEM AKIN Specializuje se na ruční výrobu, vytváří různé sochařské a montážní zakázky. Práce vytváří i pro film.
Černý Turecký čaj Rize 100g k doplnění.