Zpět

Jaká voda je pro přípravu ta nejlepší?...

Přidáno: 8. 6. 2016 12:58:44 Počet shlédnutí: 367

08 Červen 2016

I u vody pro přípravu čaje, je to tak trošku alchymie.

Jaká voda je pro přípravu ta nejlepší?...

Většinou pro každodenní zalití Vašeho oblíbeného čaje používáte vodu, kterou máte k dispozici a neřešíte jakou vodou čaj zaléváte, zda je to ta pravá nebo né. Důležité, že ji máte.

Né každá voda je pro zalití ideální.

Ale neznamená to, že by jste si při použití vody, kterou si pro zalití
vyberete, čaj nevychutnali. Rozdíly tu, ale jsou. Již čínští milovníci čaje před mnoha a mnoha lety dbali na kvalitu vody. Za přepravu vody, napříč Čínou platili velmi vysoké částky. Zkazit vzácný, ceněný čaj špatnou vodou se považovalo za hřích.

Jakost vody dokáže hodně ovlivnit chuť a vůni čaje.

Je mnoho názorů, s některými budete na stejné čajové vlně s jinými třeba né.

Ale, jaká voda je ta nejlepší?

Vyzkoušel jsem více možností.

1. Nejlepší je voda pramenitá, ale nemusí to být voda přímo z horského pramene, voda která teče a hned odtéká. Pokud bydlíte na vesnici, použijte vodu z vlastní studny.

2. Vhodná je nejběžněji používaná voda z kohoutku, kterou si dle lokality a kvality vody, kde se nacházíte, případně přefiltrujte změkčovacím filtrem.

3. Beru v potaz, že né každý má možnost k zalití čaje, použít vodu z vlastní studny. Další možností je voda balená, která obsahuje vápník a hořčík cca 10 mg na 1 litr. V naší zeměpisné šířce je nejvhodnější Dobrá voda. /Jen by to neměla být voda minerální, připravený čaj z ní je hořký a v chuti železitý/.

4. Pro zalití čaje je dobrá také voda dešťová nebo voda získaná z čerstvého sněhu. Na tu si, ale budete muset nějaký ten měsíc počkat. (Jen by to neměla být voda, kterou získáte ze sněhu v centru města).
Čaj Vás překvapí bledší barvou, než na kterou jste zvyklí.

5. Jako poslední možnost, zmiňuji vodu čerstvě destilovanou. Připravený čaj z ní je v chuti takový nijaký. Nálev bývá obohacen zvláštními nezvyklými tóny.

Mějte na paměti, to co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.

PH vody by mělo být pod stupeň 6. Pokud je vyšší, je vhodné vodu filtrovat. Nad hodnotu 8, jde o vodu tvrdou, která není pro přípravu čaje vhodná.
Obsahuje sice mnoho minerálních látek, které jsou pro náš organismus vhodné, jen připravený čaj je v chuti hořký.

Kvalitu čaje ovlivňuje také v čem si vodu připravujete.

Více v některém dalším čtení.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info