Zpět

Jeden zalijete hned, druhý později...

Přidáno: 3. 5. 2016 20:52:36 Počet shlédnutí: 329

03 Květen 2016

I teplota vody je pro každý druh jiná....

Jeden zalijete hned, druhý později...

Vodu jsme si zvykli používat každý den, bereme ji jako samozřejmost, běžný standard. Má pro nás mnoho využití. Někdy si to ani neuvědomujeme, jak moc nám pomáhá, jak moc by nám chyběla, pokud by nebyla. Používáme jí, vychutnáváme si ji mnoha způsoby.

Jedním z nich je i příprava čaje, který je hned po vodě druhým nejoblíbenějším a nejpitelnějším nápojem na světě.

Čajové druhy v pestré nabídce Prodejcaje.cz Vám přinášejí i rozdílné způsoby při zalévání Vašeho oblíbeného čaje. Jeden zalijete hned, druhý později. Proto i teplota vody je pro každý druh jiná. Některým druhům svědčí vroucí voda, některým voda převařená, která prošla varem a po několika minutách zchladla na požadovanou teplotu.

Vodu pro každý druh čaje nechte vždy projít varem. Zbavíte ji tím nežádoucích látek.

Každému čaji z rostlinky čajovníku Camellia sinensis svědčí jiná teplota!

Černý čaj,

je nejvhodnější pro nastartování každého dne. Buď ho budete milovat nebo nenávidět. Jemné a voňavé čajové lístky, které prošly dlouhým procesem sklizně, zavadnutím, rolováním, fermentací a sušením se staly oblíbeným nápojem především v Anglii. Nechte se čajem o páté inspirovat i Vy. Zalévejte vždy vroucí vodou, jen ta Vám zajistí správné rozvinutí všech vůní a chutí. Louhujte 3-5 minut v jednom nálevu. Není tomu tak, ale u všech černých čajů. Pu-erh a Oolong se zalévá opakovaně několikrát. Louhujte 2-3 minuty. /Připravíte až 5 nálevů/.

Černý čaj je oblíbený hlavně po ránu, kdy Vás pro své zvýšené množství kofeinu nastartuje a zaručí Vám příjemné a voňavé probuzení.

Zelený čaj,


je díky způsobu přípravy vhodnější pro chvíle, kdy máte více času a nepospícháte. Pro chvíle uvolnění. Zalévejte převařenou vodou, která zchladla na cca 80-90°C. Ze začátku je dobré zvolit optimální doporučené dávkování. Pokud již s daným čajem máte zkušenost je možné experimentovat a připravit si nálev přesně podle sebe. Louhujte většinou 2-3 minuty. Doporučuji 2 nálevy.

Čajopíjci, kteří již s čajem mají své zkušenosti si dávkují množství čajových lístků dle své momentální nálady, podle toho na jaký nálev mají chuť.

Čínské zelené čaje,


Vám budou připomínat zemi a trávu po dešti, oproti tomu japonské čaje připomínají mořské řasy. Připravují se obvykle ve třech nálevech z jedné dávky, kdy druhý nálev je nejchutnější. Vychutnejte si i Vy svůj šálek kvalitního zeleného čaje. Třetí nálev u některých čajů bývá s nepatrným nádechem zalévaného čaje, dalo by se říct, že je vodový. Záleží na čaji, který máte k přípravě.

Pokud zrovna nemáte potřebné vybavení pro měření teploty vody, nechte vodu projít varem, 5 minut počkejte a pak čaj zalijte.

Sám jsem mile překvapen co čajové lístky po zalití dokáží, jak v nálevu tak v chuti.

Zelený čaj se nezalévá vroucí vodou, to proto, aby se čajové lístky nespálily.

Bílý čaj,


a první zmínka o něm je stará více než 1200 let. Císařové staré Číny bílým čajem uctívali pouze důležité návštěvy. Pro svoji vysokou kvalitu /obsahuje nedorostlé lístky/ a jedinečnost byl považován za vzácnost.
Bílé čaje jsou velmi jemné a hladké v chuti. Mají mírně povzbuzující účinky a slabou vůni. Jsou vyhledávané také proto, že jsou pro lidské zdraví prospěšné, obsahují účinné přírodní antioxidanty. Tyto čaje se vyrábějí zavadnutím a sušením /na slunci/ velmi pečlivě sklizených čajových lístků nebo pupenů. Nezasvěcenému čajopíjci, nálev ani svým vzhledem, díky své až průhledné barvě, čaj nepřipomíná.

Proč si bílý čaj v sobě uchovává jemnost a hladkou chuť? To proto, že při procesu výroby se nepraží ani neoxiduje.

Dnes je naštěstí dostupný všem, daleko za hranicemi Číny a i u nás je velmi oblíbený. Zalévejte vodou o teplotě 85°C. Lze připravit až tři nálevy z jedné dávky.

Ti, kdo usilovně pracují, intenzivně odpočívají nebo vydatně sportují, vždycky rádi sáhnou po delikátní lahůdce.

Žlutý čaj,


patří mezi raritní čaje. Výroba čaje je velmi časově náročná. Díky ní čajové lístky dostávají vyzrálé a šťavnaté aroma bez hořkého podtónu. Nálev i lístky čaje jsou opravdu žluté. Zalévejte vodou o teplotě 80°C, louhujte 3 minuty. Čaj má světlejší barvu, je vícenálevový, je možné si vychutnat až tři nálevy.

Pokud by jste rádi dobu louhování při přípravě Vašeho oblíbeného čaje měřili:

Pomužou Vám s tím: Přesýpací hodiny, které Vám změří čas louhování čaje.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info