Jen to co máte rádi.
Přidáno 18. 5. 2016 16:32:33 Počet shlédnutí 1203
Proč to tedy taky nezkusit a něco si nepřipravit....
Není žádným tajemstvím, čaj je skutečně hned po vodě nejpitelnějším nápojem na světě, ale né všechny jsou až tak pravé. Na rozdíl od věcí hmotných nám to vůbec nemusí vadit.
To, že se běžně čajům, které nemají s čajem nic společného, těm nepravým říká čaj, nás v dnešní době nijak zvlášť neudivuje. Už i zkušeného čajopíjce to nechává chladným.
Ti zasvěcení vědí, že by si svůj OBLÍBENÝ ČAJ bez keříku rostlinky čajovníku, tedy ten pravý čaj nikdy nepřipravili a nevychutnali. A ti ostatní to nijak zvlášť neřeší a vše, nejen ovocné co zalijí, jednoduše a prostě pojmenovávají čajem.
Proč tomu tak je?
Hlavním důvodem proč tomu tak je a všemu se říká čaj, je sladění, aby bylo vše jednotné.
A ať už to bude jakýkoliv nápoj, připravený podle vyzkoušeného a osvědčeného postupu, věřte že bude chutnat.
V časech, které byly klidnější, uvolněnější. V časech našich prababiček, kdy ještě prababičkami nebyly, ještě takové možnosti nebyly. Nebylo možné jít a vše si koupit. Proto se většinou co šlo, připravovalo doma. Poctivé přípravě byl věnovaný i náležitý čas, po kterém většinou přišla i stejně poctivá odměna v podobě něčeho dobrého. Proč to tedy taky nezkusit a něco si nepřipravit....
... Brzy se budeme zastavovat a uvolňovat více a více, prostě přecházet do klidnějších dní. Letní prázdniny se mílovými kroky přibližují...
Připravit doma si můžete i ovocný pečený čaj.
Proč se čaji tak říká? Je to právě proto, že se směs ovoce, cukru a dalších přísad připravuje jednoduše pečením. Proto Vám i ve sklenicích vydrží, tedy pokud ho ještě dříve všechen nespořádáte, protože je výborný. Obzvláště ten připravený k pití v létě, který pěkně vychlazený, si nejen děti vychutnají daleko více než vodu s ovocnou příchutí, kterou voda viděla jen z rychlíku. A ti co mají nárok, si můžou vychutnat i teplou variantu s griotkou nebo rumem.
Co budete potřebovat?
Základ je ovoce. Pro lepší a výraznější chuť je dobré, aby polovina ovoce, které použijete byly kyselejší plody. Může to být pomeranč, rybíz, angrešt nebo ostružiny. Při přípravě tohoto nápoje, můžete použít jakékoliv oblíbené ovoce, které Vás napadne. Dobré jsou hrušky, jablka přes borůvky a maliny, ale klidně můžete použít třeba i mango, kiwi nebo kaki.
Důležitou součástí pečeného čaje je kromě koření a kapky alkoholu, / ten se při pečení vypaří / cukr nebo zdravější med.
Recept, který můžete pro přípravu pečeného čaje vyzkoušet:
- 2kg Vašeho oblíbeného ovoce - můžou to být třeba jablka, mandarinky, ananas, meruňky, broskve, jahody, třešně, brusinky / co máte zrovna v daném ročním období k dispozici. Prostě jen to co máte rádi a víte, že Vám bude chutnat.
- 1kg cukru / nejlépe hroznového či med.
- 2 - 3 lžíčky směsi koření - celý hřebíček, anýz, skořice, badyán.
- 1 dl rumu či griotky / nápoj bude mít výraznější chuť.
- 1 až 2 citróny. Doporučuji vyzkoušet variantu z limetky.
Postup samotné přípravy je jednoduchý:
Úplně na začátku všechno ovoce očistěte a oloupejte. / U ovoce které má poživatelnou slupku jí klidně nechte /. Pokrájejte na malé kostičky a vložte do hlubšího pekáče. Všechno ovoce které tam dáte, smíchejte s cukrem či medem, s rumem nebo griotkou a kořením. Zakapejte citrónovou šťávou, případně šťávou z limetky.
Směs pečte při 170°C zhruba 30 až 45 minut. Ovoce za dobu pečení pustí šťávu. A tak to má být. Po dopečení pečeným čajem okamžitě plňte zavařovací sklenice a několik hodin nechte stát dnem vzhůru.
Dávkování čaje:
Ze skleničky naberte 3-4 lžičky pečeného čaje do standardního čtvrt litrového šálku a zalijte vroucí vodou. Pak už nezbývá než si vlastnoručně připravený pečený čaj vychutnat v jakémkoliv ročním období.
Ovocné čaje jsou vhodnou alternativou zdravého nápoje,oproti různým baleným vodám s příchutí.
Ale, né vždy budete mít náladu se zabývat přípravou? V tomto případě můžete vyzkoušet výborné OVOCNÉ ČAJE, které najdete v nabídce Prodejcaje.cz