Na první pohled to vypadá krásně a lehce.
Ale, v ruce už vám to pěkně ztěžkne.
Připravit a zalít si svůj oblíbený čaj hned po ránu, hned co vstaneme, už mnozí bereme jako samozřejmost a nutnost, bez tohoto rituálu se prostě nenastartujeme. Ale co vše tomu předchází, tak lehké jako samotné zalití čaje není, a i to vstávání je nakonec snadnější než sběr čerstvých čajových lístků.
Proto, abychom si my mohli zalít třeba právě ceylonský čaj Ceylon OPA, který je po probuzení pro nastartování ideální volbou, musí někdo čerstvé čajové lístky pro výrobu konečné podoby čaje nasbírat.
A protože na krásné Šrí Lance už po ránu sluníčko pěkně připaluje a vzduch, pokud nejste níže u moře, se téměř nehýbe, začínají sběračky čajové lístky sbírat již časně ráno, kdy ještě není takové teplo, moc dobře vědí, že je to rozumné. I když ony oproti nám Evropanům teplé podnebí a samotné teplo vnímají jinak, rozhodně mnohem lépe než my.
Při procházkách po čajových plantážích, tohoto nádherného ostrova ve tvaru slzy, uvidíte sbírat především Tamilky. Už kolem 9 hodiny, když zrovna není monzunové období, v tu dobu hodně prší, je intenzita slunečních paprsků velmi silná, ale v tento čas, už nějaké to kilo čaje ve svých čajových krosnách sběračky mají a sběr v poklidu, tak jak jsou zvyklé probíhá dál.
Ve většině čajových oblastí si v průběhu sběru sběračky v čase oběda dělají přestávku a nebo v ten den sběr ukončí úplně. Domů to nemají daleko, čajové plantáže jejich skromné obydlí téměř obklopují. Nezáleží to většinou jen na tom, kolik dní sběru po sobě mají za sebou, ale především na tom, kolik dní v měsíci mají za sebou. Samozřejmě určující je kolik kilogramů čaje celkem v předchozích dnech nasbíraly. Vše se před výplatním dnem sečte a přesně se ví, kolik bude za sběr celkem vyplaceno.
Aby byl přehled, vše se pečlivě eviduje do osobní karty, kterou každá sběračka čaje má. Na ní se každý den po nasbírání a zvážení lístků, zaznamená datum sběru a celková váha nasbíraného čaje v ten den. Aby sběračky nenosily lístky daleko, vše probíhá přímo na plantáži, kde je místo, kde pracovníci čajové továrny vše evidují. Nasbírané čajové lístky pak naloží na korbu náklaďáku a odvezou rovnou do čajové továrny.
A u nás se pak cejlony sypou na Česko.
Mějte krásné dny.
Za Prodejcaje.cz
Ivan Semančík