Zpět

Podobná barva, ale jiná kvalita i chuť.

Přidáno: 14. 6. 2016 18:38:25 Počet shlédnutí: 373

14 Červen 2016

Rozdíly jsou podstatné.

Podobná barva, ale jiná kvalita i chuť.

Když dva dělají věc stejně, ještě to neznamená, že i výsledek je stejný.
V tomto případě a u tohoto čaje je to zcela na místě, tady Japonsko oproti Číně vítězí na plné čáře.

Na trhu v České republice je možné sehnat kdeco a tak i zkušeného čajopíjce nepřekvapí, že je možné narazit i na čínskou variantu čaje Matcha. Vše se naštěstí před samotnou výrobou přenáší do koncové, výsledné podoby, proto čínská varianta tohoto čaje zůstává hodně pozadu. Zajímavá pro někoho může být, tak akorát cena. Pokud jde o kvalitu, na tomto čaji si moc nepochutnáte.

Mějte na paměti, že kvalita, barva a chuť je ve většině případů u čínské varianty o něčem jiném než kvalitní japonský originál.

Proč tomu tak je? Je to tím, že postup výroby je ve většině případů odlišný.

Rozdíly mezi mletým zeleným čajem z Číny a čajem MATCHA z Japonska jsou podstatné.

Pravá Matcha,

se pěstuje v Japonsku na čajových plantážích, v polích, která jsou zastiňována. Díky tomu u vyšších sort tohoto čaje, enormně narůstá podíl chlorofylu a dalších, pro zdraví prospěšných látek a antioxidantů.

Už samotný název lecos napoví MAT- práškový, CHA - čaj.

Čajové lístky, které se na výrobu čaje Matcha v Japonsku sklízí jsou označovány názvem TENCHA. Po usušení jsou z čajových lístků odstraňovány žilky a řapíky. Po tomto procesu se mezi mlýnci rozemele pouze ten zbytek, dalo by se říct čajová dužina tedy čajový lístek bez řapíků a žilek.

V Japonsku připravují mnoho druhů tohoto skvělého čaje, kvalitu čaje rozeznáte podle barvy a chutě. Čím je to vyšší řada čaje Matcha, tím je barva zelenější a v chuti je jemnější. Rozdíl je dán právě tím, že jsou odstraňovány dřevité části lístku. A to je ten pravý čaj Matcha.

Čínská podoba

mletého zeleného čaje. U této varianty čaje je tomu jinak. S japonskou variantou má společnou jen rostlinku čajovníku /Camellia sinensis. Zastiňování polí, ani odstraňování žilek a řapíků se tam nepraktikuje, jakoby v určité fázi postupu výroby zavřeli oči a postup prostě přeskočili?/. Skoro to u výroby některých mletých zelených čajů vypadá, co jeden den vidíme, jsme druhý den schopni napodobit. Kvalitu neřešíme.

Čínská varianta by u některých čajů měla být pojmenovávaná pravým jmenem! A to názvem mletý zelený čaj respektive green tea powder. Né Matcha.

Na výrobu zeleného mletého čaje z Číny je většinou používán zelený čaj Sencha. Čajové lístky jsou pěstovány na otevřených čajových plantážích, /polích, které jsou určeny pro výrobu čaje Sencha/. Po usušení jsou lístky rozemlety, většinou vznikne hrubě namletá směs. Zelený mletý čaj je při pití v chuti trpký, v barvě do hněda.

V laboratoři v podrobné analýze, kterou si nejmenovaný japonský dodavatel nechal udělat na zakoupený vzorek mletého zeleného čínského čaje byl zjištěn obsah cukru a vyšší množství mědi. Cukr způsobil, že byl čaj v chuti sladký. Bylo mu divné, jak je možné, že tento vzorek čínského mletého čaje byl sladký a v barvě měl pěknou zelenou barvu.

Měď stabilizuje molekuly chlorofylu a pokud ji přidáte k potravině, zůstane zelená. To zase vysvětluje tu pěkně zelenou barvu.

Není to, ale případ všech mletých zelených čajů.

Nechci Vás přesvědčovat o tom, že Matcha v nabídce je ta nejlepší.

Cílem dnešního článku, je aby jste znali rozdíly mezi japonskou Matchou a ve více případech zeleným mletým čínským čajem, který je, né vždy právem označován za Matchu.

Konzumovat kvalitní zelený mletý práškový čaj s jasným původem, tedy ten pravý čaj, který je pojmenováván MATCHA se vyplatí.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info