Připravte si Pulao.
Přidáno 18. 1. 2017 14:47:30 Počet shlédnutí 75
S rýží Basmati si posunete Váš zážitek z každého jídla ještě mnohem víc.

Před delším časem byla na Prodejcaje.cz zařazena rýže Basmati, která si stále více nachází oblibu po celé České republice..
Někteří si ji objednávají samostatně, mnozí další s čajem.
A protože se vše čajové nemohlo lépe propojit, rád zmíním jeden z mnoha originálních receptů, kde se používá právě kvalitní rýže Basmati. Toto jídlo připravujeme doma často. Ač rád vařím, přípravu nechávám na mé paní, která je původem z Indie, takže má na přípravu indických jídel cit.
Věřím,že rýže Basmati Vás v této podobě také nadchne a brzy si recept vyzkoušíte.
Říka se tomu Pulao a je to tradiční jídlo v Indii, ale setkáte se sním také ve východní a střední Africe.
1,5 hrneček basmati rýže (1 hrneček = 250 ml)
3/4 hrneček nakrajená směs zeleniny (např. brambory, zelené fazole,
mrazené/čerstvý hrášek, mrkev, špenát, atd).
1 velká cibule - jemně krájená
1 středně velké rajče krajené
(3 cm kus zázvoru +3 stroužky česneku + 1 zelená čili paprička/ nebo feferonka bez semínek) - vše rozmělnit v hmoždíři do konzistence pasty
6 -7 kapek limetkové štávy (anebo citronu)
2,5 -3 hrnečky vody
2 pol.lžíce ghee (přepuštěné máslo) - 2,5 pol.lžíce rostlinný olej
sůl dle chuti
Koření: 1 lžíčka římského kmínu, 4-5 kuliček celého černého pepře, 1 bobkový líst, 2
hřebíčky, 2 - 3 kousky zeleného kardamomu, 1 černý kardamom, 2 muškátové
květy, 1 badyán plus cca 2 cm celé Skořice.
Rýži propláchneme a necháme odstát ve vodě asi 30 minut, potom vodu zcedíme
a v hlubokém hrnci ohřejeme olej a máslo následně smažíme lehce všechno koření do
té doby co začne vonět. Přidáme cibuli, kterou smažíme do zlatova na
mírném ohni, přídáme zázvor + česnek +čili (vše rozmělněné na pastu) a smažíme 10-12 sekund. Poté přidáme rajčata a vaříme 2 - 3 minut na mírném ohni, následně přidáme zeleninu a zas vaříme/smažíme 2 - 3 minuty, stále na nízkém ohni, přídáme rýži a smažime/vaříme jemně 2 minuty potom přidáme vodu a mícháme.
Přídáme 6 -7 kapek z limetky nebo citronu, sůl dle chuti.
Zakrijte hrnec a nechte vařit na nízkém plameni/stupni, dokud se rýže neuvaří (dokud nebude měkká).
Podáváme ozdobené koriandrem a mátou s plátky citronu
Pulao se jí takto samotné s jogurtem a smaženou křupavou cibulí (do hněda)
nebo jako příloha.
Doufám že si pochutnáte!
Pokud máte recept o který se chcete podělit, ať už recept s rýží nebo s čajem, pošlete nám ho. Za poslání předem děkujeme.
Rádi si váš recept připravíme, ochutnáme respektive sníme. A následně se o něj rádi podělíme.
Dobrou chuť.
PS: A pokud jsou indická jídla to co milujete, brzy si budete moci připravit podle dalších receptů PURY, SAMOSU nebo PAKORU. Můžete se těšit také na recept na Faloodu.
Diskuse
(0 komentářů)