U nás na něj na každém rohu nenarazíte.
Přidáno 21. 6. 2018 14:07:41 Počet shlédnutí 1240
Přes to ho můžete mít doma.
Krásný den,
i na daleké Šrí Lance jsem si vzpomněl a nejspíš to bylo tím, že je to jedna ze zemí, kde jich je mnoho a jsou téměř na každém rohu na recept, který jsem před časem slíbil.
Na manga tam narazíte v podobě, kdy ještě visí na stromě nebo jsou již otrhané nejen v pouličních stáncích s nepřeberným množstvím rozličného, pro nás neznámého ovoce.
Nejen píši záměrně, protože i tam najdete mnoho obchodních řetězců, kde na ně v jejich sortimentu narazíte také.
Stromy mangovníku tam rostou podobně jako u nás jabloně, jsou vidět na mnoha místech, rozdíl je jen v tom, že stromy jsou mohutnější a manga větší. Na jednom vzrostlém stromě jich bývá 300-400ks.
A právě možná proto, že né všude se vždy mango dá sehnat a v našich končinách jsou možnosti omezené, je možné nyní na Prodejcaje.cz objednat již nějaký čas také mangové pyré.
Slíbený recept na
TRIFLE l Trájfl
Na přípravu jednotlivých vrstev potřebujete:
- piškotový korpus nebo cukrárenské piškoty
- jelly l Džely něco podobného našemu želé, postačí i to naše.
(Džely bude možné brzy objednat také na Prodejcaje.cz)
- mangové pyré a další ovoce třeba borůvky nebo maliny. l První letošní borůvky z vysočiny jsou již snědeny.
- smetanový puding
- poctivá vyšlehaná šlehačka
Připravit můžete do velké kruhové, nejlépe skleněné nádoby či do malých misek. Co miska to jedna porce.
Postup je jednoduchý, vše se připravuje po vrstvách.
Na dno mísy položíte cukrárenské piškoty nebo piškotový korpus zakápnete rovnoměrně mangovým pyré. ( Cca 2 polévkové lžíce.) Necháte cca 20 min v ledničce. Mezitím si podle návodu připravíte Jelly, které po vychladnutí můžete také zchladit v lednici a jakmile začne rosolovatět, přendejte rovnoměrně na vrstvu piškotů. Nechte opět zchladit. Po 20minutách rovnoměrně navrstvěte zhruba polovinu plechovky mangového pyré a třeba čerstvé či mražené borůvky ( tuto kombinaci máme vyzkoušenou a připravujeme si ji nejraději) nebo maliny či pokrájené jahody. Na vrstvu ovoce přijde smetanový puding. K přípravě pudingu použijete větší díl mléka a doplníte menším dílem smetany. Jakmile je puding hotový, nechte ho nějaký čas vystydnout a poté ho již v lehce zatuhlé konzistenci rozetřete na ovocnou vrstvu. Poslední vrstva a závěrečný lístek čaje je vyšlehaná šlehačka, která přijde úplně nahoru. Nechte opět nějaký čas zchladnout v lednici. A je hotovo.
Při servírování se jednotlivé porce většinou trošku rozpadnou,
ale to nevadí. Pokud je připraveno do skleněných misek po porcích, předejdete tomu a navíc to vypadá luxusně. Každopádně není to na škodu. Na chuti to nic nezmění. Ať už připravíte tak nebo tak, vychutnáte si to. Ideálním doplňkem je černý sypaný čaj Ceylon.
Přeji Vám krásné dny.
Ivan Semančík