Zpět

Ve své podobě je připraven nejlépe a přeci si každý vychutnáte jinak...

Přidáno: 25. 5. 2016 13:59:49 Počet shlédnutí: 258

25 Květen 2016

A nemusí to být vždy čaj z keříku čajovníku Camellia sinensis.

Ve své podobě je připraven nejlépe a přeci si každý vychutnáte jinak...

Každý čajový druh je ve své podobě připraven nejlépe a přeci si každý vychutnáte jinak....

Černý čaj.

Buď ho budete milovat nebo nenávidět. Některé druhy černých čajů známe již od 16. století, kdy absolvovaly dlouhou cestu po moři z Asie až do Evropy. Jemné a voňavé čajové lístky, které prošly dlouhým procesem sklizně, zavadnutím, rolováním, fermentací a sušením, se staly oblíbeným nápojem především v Anglii. Nechte se „čajem o páté" inspirovat i Vy. Odpočinkovou chvilku Vám pomohou dotvořit například tyto oblíbené čaje:

- Ceylon: řízný, aromatický a značně povzbuzující.

- Darjeeling: středně povzbuzující, v chuti jemnější, ve vůni zralý ovocně aromatický.

- Earl Grey:
jeden z nejoblíbenějších a nejkonzumovatelnějších čajů pro svou osvěžující chuť. Pro zjemnění chutě do něj přidejte kapku mléka a lžičku medu.

- Keemun:
lahodný s dokonale vyváženou chutí s typickým čokoládově zemitě medovým aroma.

Věděli jste že?

Čaj Keemun najdete ve skupině 10 ti nejslavnějších čínských čajů.

V Evropě si běžně lidé tento čaj dochucují mlékem. V Číně si čaj nedochucují. Jedině díky tomu, mají jedinou možnost, jak nejvíce pocítit jeho medovou vůni.

Doba louhování nesouvisí se silou nápoje. Sílu nápoje ovlivňuje množství vody a množství čajových lístků....Více si můžete přečíst v článku O ČERNÉM ČAJI, najdete ho ZDE.

Černé čaje zalévejte vroucí vodou. Louhujte 3-5 minut. Můžete je popíjet po celý den. Oblíbené jsou hlavně po ránu, kdy pro své zvýšené množství kofeinu, zaručují příjemné a voňavé probuzení.

Správnou dobu louhování VÁM POMŮŽOU změřit přesýpací hodiny. Zmiňuji se o nich i v článku Jeden zalijete hned, druhý později. K přečtení je ZDE.

Zelený čaj a ovoněný Jasmínový

Říká se, že čajoví fajnšmekři dokáží poznat rozdíl mezi čínskými a japonskými čaji. Pokud vyzkoušíte více druhů tohoto chutného nápoje a dokážete překonat jeho poměrně nezvyklou chuť, budete si každý doušek vychutnávat. Chuť čínských zelených čajů Vám budou připomínat zemi a trávu po dešti, oproti tomu japonské čaje připomenou mořské řasy. U zelených čajů obvykle platí pravidlo, že čím má jejich nálev zelenější odstín, tím je kvalitnější. Připravují se obvykle ve třech nálevech, kdy druhý je nejchutnější. Vychutnejte si i Vy svůj šálek kvalitního zeleného čaje. Může to být:

- Gunpowder: značně povzbuzující čaj pro dopolední popíjení. Z lístků můžete cítit vůni hrozinek a chuť vás překvapí svou zemitostí.

Nejznámější z japonských čajů, práškový čaj - Matcha, se používá nejen pro čajové ceremonie. I Vy si ho, ale můžete vychutnat doma nebo na cestách. Trávově zelená vůně Vás možná překvapí, ale hořkosladká chuť Vás zaručeně probudí. Chuť lze přirovnat i k čerstvé mladé okurce.

Jasmínový zelený: Především čínský zelený čaj, ovoněný jasmínovými květy je jedním z nejlepších zelených jasmínových čajů vůbec.

Chun mee: poměrně silný, stimulující čaj doporučuji kombinovat s mátou. Pro letní dny je to dokonalé osvěžení. Má krásně zakulacený list granulovitého typu, který se po zalití vody pomalu rozevírá.

Zelený čaj se nezalévá vroucí vodou, to proto, aby se čajové lístky nespálily.

Zelené čaje se obvykle zalévají ve 2 až 3 nálevech. Zalévejte je vodou o teplotě okolo 70-80°C. Louhujte 2-3 minuty. Druhé nálevy bývají jemnější v chuti plnější. Jsou kvalitnější a chuťově výraznější.

Zelené čaje aromatizované

vděčí své krásné vůni alkoholickému roztoku, který je nanášen přímo na čajové lístky. Kvalitní aromatizovaný čaj poznáte podle toho, že vůně nepřebíjí samotné aroma zelených lístků. Oproti tomu ovoněné čaje jsou více přirozenější. Jejich vůni zajišťují okvětní lístky, moření, plody či pyl. Metody přenosu aroma jsou různé. Buď jsou květy smíchány s čajem po určitou dobu a pak odstraněny nebo je čaj přímo fermentován s květy nebo plody. Můžete si vychutnat například tyto:

-Ženšen zázvor: obsahující zelený čaj Sencha, ženšen, pomerančovou kůru, zázvor a květ pomerančovníku. Po zalití příjemá, jemná akorátní chuť po ženšenu a zázvoru.

- Ginko s Banchou: Banča je čaj s vysokým podílem antioxidantů, můžete ji pít každý den, obsahuje malé množství teinu. V tomto případě v kombinaci s účinky ginka, (které pomáhá rozšiřovat cévy a tím umožňuje zlepšení průtoku krve i těmi nejjemnějšími žilkami v našem těle) je to víc než vyvážené spojení.

- velkolistý Earl grey zelený – nejznámější aromatizovaný čaj se těší velké oblibě. V tomto velkolistém zeleném čaji Earl grey najdete jemnou, vyváženou, plnou chuť s příjemným zakončením. Množství bergamotové silice je optimální, není jí málo ani hodně.

-Malý budha Vám díky pestrosti/ najdete v něm i lékořici, heřmánek římský nebo červený pepř/, nejvíce připomene rozkvetlou louku, která se po zalití přenese i do Vašeho šálku: Oblíbený čaj pro svou jemnou vůni a intenzivní chuť ve které nejvíce poznáte tropické ovoce s tóny koření, inspiroval i hudební básníky. K přehrání najdete ZDE.

-Kvetoucí opuncie: zelený čaj Sencha ve vyvážené kombinaci! Spojení datlí, ananasu, s květy kaktusu, santalovým dřevem, s listy aloe, s lehkým aroma opuncie dávají na vědomí, že budete v dobré společnosti.

Zelené čaje podporují trávení.

U zelných aromatizovaných čajů je většinou uváděno jedno zalití. Zapomeňte! Je to mýtus. Naopak DOPORUČUJI ZALÉVAT DVAKRÁT. Sencha, která bývá základem těchto čajů si opětovné zalití rozhodně zaslouží. Ve druhém nálevu si vychutnáte výtečný zelený čaj. Zalévejte vodou o teplotě 70-80°C. Najdete v nich osvěžující digestiv po celý den.

Vodu pro přípravu zeleného čaje nechte vždy projít varem, to proto, aby se zbavila nežádoucích látek! Poté nechte zchladnout na požadovanou teplotu.

Bílé čaje

jsou velmi jemné a hladké v chuti. Mají mírně povzbuzující účinky a slabou vůni. Tyto čaje se vyrábějí zavadnutím a následným sušením velmi pečlivě sklizených čajových lístků nebo pupenů. Nezasvěcenému čajopíjci ani svým vzhledem, díky své až průhledné barvě, čaj nepřipomíná. Jsou to velmi kvalitní čaje. Nejen odpolední čas Vám může zpříjemnit...

- Pai mu tan - Bílá pivoňka, jak se mu také říká, je nejvyšší sorta bílého čaje z čínské provincie Fujian. Mezi čajopíjci je proslulá po celém světě. Je sladká, sytá a osvěžující, výtečně se hodí k celodennímu popíjení.

- Shou mei - nazývaný "obočí dlouhověkosti" pro svou rezavou barvu čajových lístků a pupenů. Bohatý nálev, který připomíná lehkou vanilkovou a bambusovou chuť. Další vhodná alternativa pro každodenní popíjení.

Bílé čaje zalévejte vodou o teplotě 85°C ve třech nálevech. Louhujte 7 minut.

Ti, kdo usilovně pracují, intenzivně odpočívají nebo vydatně sportují – vždycky rádi sáhnou po delikátní lahůdce.

Ale není to jen o čajích pravých, tedy těch které jsou vyráběny z keříku čajovníku /Camellia sinensis, ale i o těch nepravých. O NEČAJÍCH. Nejoblíbenější jsou:

- Mate: List cesmíny paraguayské, který je silně povzbuzující, vhodný při nízkém krevním tlaku, zvyšující psychickou a fyzickou odolnost / pijte před zátěží. Popíjet můžete po celý den, nejlépe bez cukru a přísad.

Věděli jste?

že v Latinské Americe je to lidový nápoj, který pochází z Brazílie a Argentiny. Nestane se Vám, že by jste před ním v jeho domovině utekli, je tam nabízen takřka na každém rohu. Mate obsahuje řadu vitamínů, bílkoviny, magnézium, železo, sodík, fluor a další důležité látky pro lidský organismus. Zalévejte vroucí vodou. Louhujte 2-5 minut.

Jak se připravuje Mate ve své domovině, Vám nejlépe přiblíží video, které najdete ZDE.

nebo Rooibos: Nečaj z Jižní Afriky, čistě organický produkt s dlouhou trvanlivostí, který si získává stále více příznivců. Vhodný pro těhotné ženy i děti. Má nízký obsah tříslovin (nevyvolává zácpu), obsahuje důležité minerální látky a stopové prvky. Vhodný a výborný jako dietní nápoj, bohatý na vitamín C. Zalévejte vroucí vodou. Louhujte 5 minut. Vhodný pro celodenní i noční popíjení. Výborný především v létě ve vychlazené podobě.

Rooibos můžete použít také jako přísadu do omáček.

Ve své vlasti bývá často konzumován s ovocnými džusy, kterým ubere na ostrosti a zároveň jim dodá svoji specifickou chuť.

Je mnoho čajů, ať pravých či nepravých, které si s oblibou připravujete. Proč si přípravu nezjednodušit. K tomu Vám pomůže právě:

Inteligentní čajník si nejlépe prohlédnete v produktovém videu, najdete ho ZDE.

Na větší variantu se podívejte zase TADY. 

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info