Zpět

Víte co vlastně pijete?

Přidáno: 28. 6. 2016 21:33:14 Počet shlédnutí: 275

28 Červen 2016

A co vám to přináší?

Víte co vlastně pijete?

Ráno po probuzení máme každý své rituály, jak se nejlépe nastartovat, připravit se na den, který máme před sebou. Většinou je to hodně podobné a většinou se to stále opakuje. Jedním z nich pro někoho bývá i příprava čaje.

Ale, víte co vlastně pijete a co Vám to přináší?

Jaký čaj je po ránu nejlepší?

Pro nastartování a probuzení je jednoznačně nejvhodnější černý čaj, protože obsahuje vyšší obsah kofeinu /teinu/. V jednom šálku, který obsahuje 200 ml Vašeho oblíbeného černého čaje je v průměru 40 mg kofeinu. A kdy se přišlo na to, že černý čaj v sobě něco takového má?

V čaji byl objeven již v roce 1827. V té době byl i takto specificky pojmenován.

Pro lepší srovnání, ranní šálek kávy obsahuje přibližně dvojnásobné množství kofeinu ve volné podobě. Kdežto v čaji se vyskytuje ve vázané podobě a to má i za následek, že je docílen i jiný účinek pro organismus.

Proto kofein, který má v sobě káva, rychle rozbuší srdce, ale jeho účinek rychle odezní. V čaji je tomu jinak. Kofein /tein/ v čaji působí na organismus jemněji a dlouhodoběji.

Je obsah kofeinu v zeleném čaji menší než v čaji černém?

Pokud budu vycházet ze sušených čajových lístků, obsah kofeinu je v černém i zeleném čaji stejný. Nicméně množství kofeinu se v hotovém čajovém nálevu liší a závisí na...

- způsobu přípravy
- době louhování /vylouhování/
- teplotě vody, kterou byly čajové lístky zality

A právě, protože je příprava, doba louhování a teplota vody u zeleného čaje jiná, má v sobě také i jiné, menší množství kofeinu než je tomu u čaje černého.

O přípravě zeleného čaje píši ZDE.

Má čaj nějaké účinky pro organismus? Odvodňuje?

- Pro svoji specifickou chuť, kterou nám každý druh čaje v šálku přináší, je čaj hned po vodě druhým nejpitelnějším nápojem. V létě nás příjemně ochladí, v zimě zase zahřeje. A protože v sobě obsahuje tein, má pro organismus i lehce močopudné účinky. Tein podporuje činnost ledvin, tedy i vylučování moči. Je to tím, že dochází k vyššímu prokrvení ledvin. Účinek je, ale relativně nepatrný a krátkodobý.
Nelze, ale úplně přesně říct, jestli má čaj odvodňující účinky, rozhodně je mírně močopudný.

Čaj v sobě má mnoho antioxidantů.

- Jak zelený, tak i černý čaj obsahuje nemalé množství antioxidantů.
/ Nedá se, ale přesně říct, že by na tom byl zelený čaj lépe, že by byl bohatší. Rozdíly v množství u těchto druhů jsou nepatrné.

- Čaj výborně chutná a obsahuje látky, které jsou pro organismus cenné. Proto je i vhodným doplňkem pitného režimu pro těhotné ženy.

- Protože obsahuje vysoké množství polyfenolů, pomáhá při regulaci přebytečných volných radikálů, tyto radikály mají vliv na to, že stárneme, proto je nejen dobré, ale i důležité reakce nadbytečných radikálů regulovat.

O přípravě černého čaje píši zase TADY.

Čaj obsahuje fluorid a polyfenoly proto je vhodný i pro zuby...

- v jednom litru čaje jsou 2-3 miligramy fluoridu, který chrání a posiluje zubní sklovinu. Toto množství odpovídá denní potřebě dospělého člověka
- polyfenoly obsažené v čaji, zpomalují nadbytečnou tvorbu kyselých látek v ústní dutině
- pomáhají a zabraňují před tvorbou zubního plaku

Polyfenoly zpomalují rozklad škrobu v ústech tak, že inaktivují enzym amylasa obsažený ve slinách, který rozkládá škrob nejen z moučných výrobků na glukózu, která vytváří vhodné prostředí pro plakové bakterie. Tyto plakové bakterie vytvářejí kyseliny, které poškozují zubní sklovinu.

Pokud vypijete v průběhu dne více šálků čaje, jsou tyto složité mechanismy omezeny.

S nadsázkou lze říct, že ti čajopíjci, kteří pijí velké množství čaje, můžou bez problémů a ještě s dobrým pocitem jíst sladké.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info