Pro vynikající osvěžující vůni a chuť s mimořádnou povzbuzující schopností je tato čajová směs výběrových lístků velmi vyhledávaným čajem, který se těší nesmírné přízni, při popíjení nejen ráno, ale i kdykoliv během dne. Potěší vždy. Pro zmírnění silné chuti jej lze podávat i s mlékem.
Podle první verze, se vyrábí podle staré čínské receptury, kterou obdržel jako dar britský premiér, 2. hrabě (Earl) Charles Grey, když putoval po Číně. Po přivezení receptury do Anglie se začal vyrábět čaj, který získal světový ohlas.
Podle druhé verze se ovšem říká, že se jedná pouze o výmysl, protože Charles Grey nikdy v Číně nebyl a bergamot tam nebyl znám. Místo toho se tvrdí, že čaj vzešel z pokusů britských obchodníků, kteří ve snaze napodobit drahé a vysoce kvalitní čaje, začali používat aromatické esenciální oleje, aby tak vylepšili a přidali na chuti slabším a méně kvalitním čajům.
Ať už je to tak nebo tak, v naší době je to čaj, který má nejedna rodina a téměř každý čajopíjec v dostatečné zásobě a nikdo na něj nedá dopustit.
Věděli jste?
Bergamot je stále zelený subtropický strom rostoucí hlavně ve Středomoří. Plody mají hruškovitý tvar světle žluté barvy podobné citrónu. Z těchto plodů se získává aromatická silice u nás nazývána bergamot.
Množství bergamotové silice se v různých čajích liší, ale jen množství bergamotové silice určuje kvalitu čaje!
Nadměrný podíl bergamotové silice způsobuje mýdlovitou chuť nálevu a je-li jí tam zase příliš málo, mužete pít rovnou čistý čaj.
Příprava čaje.
Nejvhodněji si připravíte vroucí vodou zalitím v poměru 1,5dl na 1 čajovou lžičku, pokud čaj louhujete v konvici pak navíc 1 lžičku na konvici.
Louhujte 2-3min a přeceďte.
Nový komentář