Popis
Tradiční japonský zelený vícenálevový čaj, který je produkován smícháním čaje Bancha
s praženou hnědou rýží. Genmaicha má jemně nasládlou chuť s tóny ořechů a pražené rýže. Nálev má
zlatavě zelenou barvu, vůně je svěží, s bylinnými a praženými tóny. Čajové lístky se sklízí na jaře
a pro výrobu se používají různé sklizně čaje – první, druhá nebo třetí sklizeň roku. Po sklizni
se lístky suší, třídí a jemně praží, to jim dodává charakteristickou chuť. A právě pražená rýže dodává
čaji ještě zajímavější unikátní chuť. Do čaje se rýže přidává v poměru 1:1. Někteří lidé přirovnávají její chuť k polévce, což ji činí jedinečnou a rychle návykovou. K popíjení je výborná kdykoliv během dne, protože má nižší obsah kofeinu. Doporučujeme ji nejen po jídle, protože podporuje trávení. Připravit si ji můžete i tradičním způsobem v několika nálevech – doporučují se tři nálevy, první trvá 30 sekund, druhý 10 sekund a třetí 30 sekund.
Věříme, že čaj by se měl vařit podle vaší osobní chuti. Proto u čaje uvádíme doporučenou dobu louhování, ale neváhejte experimentovat! Při vaření čaje se zaměřte především na množství čaje, teplotu vody a dobu louhování. 1 čajovou lžičku genmaichy doporučujeme louhovat 1 až 3 minuty, ve vodě o teplotě 80-90°C k poměru 1,5dl vody. Pro dosažení nejlepší chuti používejte pokud možno čerstvou měkkou vodu, kterou nechte vždy projít varem, tím ji zbavíte nežádoucích látek, pokud v sobě voda nějaké má. Po převaření počkejte zhruba 5 minut než voda zchladne. Snažte se čaj nelouhovat déle, než je nutné, protože byste z lístků získali nežádoucí hořkost. Pokud chcete silnější nálev, nemusíte čaj louhovat déle, stačí použít více čaje. Po prvním nálevu nezapomeňte čajové lístky znovu zalít v dalších nálevech.
Zalijte vodou o teplotě 80-90°C, louhujte 1-3 minuty. Připravíte si 3 nálevy. Každý nálev po vylouhování zceďte.
Vjemy chutě a tóny
Kategorie: | ZELENÝ ČAJ |
DRUH ČAJE: | Sypaný |
PŮVOD ČAJE: | Japonsko |
INTENZITA: |
![]() |
TRPKOST: |
![]() |
MNOŽSTVÍ TEINU: |
![]() |
KVALITA: |
![]() |
POČET NÁLEVŮ: |
![]() |
Věděli jste?
Genmaicha pochází z Japonska, z ostrova Kjúšú (九州). Tento tradiční zelený čaj vznikl smícháním čaje Bancha s praženou hnědou rýží. Původně byl znám jako „lidový čaj", protože rýže snižovala jeho cenu, což ho činilo dostupným pro chudší vrstvy. Dnes je oblíbený napříč všemi společenskými vrstvami a často se popíjí během dne, zejména po jídle.
Japonci pijí zelený čaj během celého dne, čaj si můžou zakoupit z automatů, (v předehřívaných plechovkách) které jsou běžně na ulici. Zelený čaj neobsahuje prakticky žádné kalorie. Proto není třeba se nějak hlídat. Čaj je možné pít kdykoliv kdy na něj máte chuť, v množství jaké zvládnete.

GENMAICHA ZELENÝ ČAJ S PRAŽENOU RÝŽÍ
53 Kč