Menu
VZÁCNÝ ŽLUTÝ ČAJ HUANG XIAO
Popis

Vzácný žlutý čínský čaj, velmi oblíbený během dynastie Ming a Qing. Říká se, že výrobní postup tohoto čaje byl ztracen a znovu objeven v 70. letech minulého století. Čerstvé čajové lístky se sklízí na jaře, kdy se sbírají mladé lístky s vysokou kvalitou. Po sklizni probíhá unikátním procesem "žloutnutí" výroba. Kdy se lístky nechají krátce zavadnout, poté se lehce vytvarují, přikryjí je vlhkou látkou a nechají je odpočívat. Následně je znovu rozprostřou, krátce suší. Po určitém čase je opět přikryjí vlhkou látkou a jsou dosušeny. Tímto procesem je odstraněna trpkost a čaj získává jemnou sladkost. Čaj má slámově bledou až průsvitnou barvu nálevu, který je v chuti výrazný s tóny pražené rýže a oříšků, se sládnoucím dozvukem s nízkou svíravostí. Vůně je jemná, sladká, lehce uzená (typická pro žluté čaje). Jeho kvalitu dokládají četná ocenění, například v roce 1999 vyhrál China´s Tea Cup. Je to skutečně jedinečný a vzácný čaj, ideální pro výjimečné příležitosti. Vhodný pro celodenní i večerní popíjení.

Jak si nejlépe čaj připravíte.

Věříme, že čaj by se měl vařit podle vaší osobní chuti. Proto u čaje uvádíme doporučenou dobu louhování, ale neváhejte experimentovat! Při vaření čaje se zaměřte především na množství čaje, teplotu vody a dobu louhování. Čaj si přípravíte zalitím zchladlou vodou, kterou nechte vždy projít varem, tím ji zbavíte nežádoucích látek v poměru 1,5dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici nebo používáte Inteligentní čajník, přidejte navíc 1 lžičku. Tento vzácný žlutý čaj Huang Xiao doporučujeme louhovat 2-4 minuty. Pro dosažení nejlepší chuti používejte pokud možno čerstvou vodu a snažte se čaj nelouhovat déle, než je nutné, protože byste z lístků získali nežádoucí hořkost. Pokud chcete silnější čaj, nemusíte ho louhovat déle, jen použijte více čaje ke stejnému poměru vody.

Zalijte, louhujte 2-4 minuty, ve 3 nálevech. Poté přeceďte.

Čaje balíme do kvalitních pevných aluminiových sáčků, které jsou v horní části neprodyšně uzavřeny zatavením. Díky tomu odolává čaj vlhkosti, světlu a veškerým pachům, které mu nedělají dobře. Právě na toto je čaj velmi náchylný, což při nedodržení má velký vliv na výslednou kvalitu a chuť připravovaného čaje. Pro opakované uzavíraní je sáček opatřen zipem. Pro další delší skladování doporučujeme čaj přesypat do uzavřené plechovky.

Více informací

Kdy je ideální čaj popíjet?

Ráno – je jeho jemná povzbuzující chuť ideální pro začátek dne.
Odpoledne – se skvěle hodí k relaxaci nebo jako doprovod k lehkým jídlům.
Večer – díky nízké svíravosti a jemné sladkosti je vhodný i na večerní popíjení.

Doporučené párování čaje s jídlem:

Lehké dezerty – například mandlové sušenky nebo piškoty.
Oříšky – lískové nebo vlašské ořechy krásně doplní jeho pražené tóny.
Rýžové pokrmy – jeho jemná chuť ladí s jasmínovou rýží nebo sushi.
Mléčné výrobky – lehké, krémové sýry jako brie nebo camembert.

VZÁCNÝ ŽLUTÝ ČAJ HUANG XIAO
VZÁCNÝ ŽLUTÝ ČAJ HUANG XIAO

54 Kč

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Předvolby soukromí

Naše společnost Prodejcaje.cz s.r.o., IČO 07791658 používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko "Přijmout vše" souhlasíte s využíváním cookies a předáváním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.
Produkt byl vložen do košíku
Pokračovat v nákupu Nákupní košík