Popis
Vzácný žlutý čínský čaj, velmi oblíbený během dynastie Ming a Qing. Říká se, že výrobní postup tohoto čaje byl ztracen a znovu objeven v 70. letech minulého století. Čerstvé čajové lístky se sklízí na jaře, kdy se sbírají mladé lístky s vysokou kvalitou. Po sklizni probíhá unikátním procesem "žloutnutí" výroba. Kdy se lístky nechají krátce zavadnout, poté se lehce vytvarují, přikryjí je vlhkou látkou a nechají je odpočívat. Následně je znovu rozprostřou, krátce suší. Po určitém čase je opět přikryjí vlhkou látkou a jsou dosušeny. Tímto procesem je odstraněna trpkost a čaj získává jemnou sladkost. Čaj má slámově bledou až průsvitnou barvu nálevu, který je v chuti výrazný s tóny pražené rýže a oříšků, se sládnoucím dozvukem s nízkou svíravostí. Vůně je jemná, sladká, lehce uzená (typická pro žluté čaje). Jeho kvalitu dokládají četná ocenění, například v roce 1999 vyhrál China´s Tea Cup. Je to skutečně jedinečný a vzácný čaj, ideální pro výjimečné příležitosti. Vhodný pro celodenní i večerní popíjení.
Jak si nejlépe čaj připravíte.
Věříme, že čaj by se měl vařit podle vaší osobní chuti. Proto u čaje uvádíme doporučenou dobu louhování, ale neváhejte experimentovat! Při vaření čaje se zaměřte především na množství čaje, teplotu vody a dobu louhování. Čaj si přípravíte zalitím zchladlou vodou, kterou nechte vždy projít varem, tím ji zbavíte nežádoucích látek v poměru 1,5dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici nebo používáte Inteligentní čajník, přidejte navíc 1 lžičku. Tento vzácný žlutý čaj Huang Xiao doporučujeme louhovat 2-4 minuty. Pro dosažení nejlepší chuti používejte pokud možno čerstvou vodu a snažte se čaj nelouhovat déle, než je nutné, protože byste z lístků získali nežádoucí hořkost. Pokud chcete silnější čaj, nemusíte ho louhovat déle, jen použijte více čaje ke stejnému poměru vody.
Zalijte, louhujte 2-4 minuty, ve 3 nálevech. Poté přeceďte.
Čaje balíme do kvalitních pevných aluminiových sáčků, které jsou v horní části neprodyšně uzavřeny zatavením. Díky tomu odolává čaj vlhkosti, světlu a veškerým pachům, které mu nedělají dobře. Právě na toto je čaj velmi náchylný, což při nedodržení má velký vliv na výslednou kvalitu a chuť připravovaného čaje. Pro opakované uzavíraní je sáček opatřen zipem. Pro další delší skladování doporučujeme čaj přesypat do uzavřené plechovky.
Více informací
Kdy je ideální čaj popíjet?
Ráno – je jeho jemná povzbuzující chuť ideální pro začátek dne.
Odpoledne – se skvěle hodí k relaxaci nebo jako doprovod k lehkým jídlům.
Večer – díky nízké svíravosti a jemné sladkosti je vhodný i na večerní popíjení.
Doporučené párování čaje s jídlem:
Lehké dezerty – například mandlové sušenky nebo piškoty.
Oříšky – lískové nebo vlašské ořechy krásně doplní jeho pražené tóny.
Rýžové pokrmy – jeho jemná chuť ladí s jasmínovou rýží nebo sushi.
Mléčné výrobky – lehké, krémové sýry jako brie nebo camembert.

VZÁCNÝ ŽLUTÝ ČAJ HUANG XIAO
54 Kč