Zpět

Je všestranná, nejen k pití, ale také i k jídlu....

Přidáno: 11. 5. 2016 11:59:10 Počet shlédnutí: 340

11 Květen 2016

Ideální ZDRAVÉ přírodní potravinářské barvivo.

Je všestranná, nejen k pití, ale také i k jídlu....

Stejně tak, jako je třeba pít a dodržovat tím pitný režim, je stejně dobré také jíst. A pokud to je navíc ještě jídlo zdravé, je to to nejlepší za co Vám Váš organismus poděkuje, i když Vám to nikdy přímo neřekne. Ale určitě to poznáte. Budete se cítit lehce a zdravě.

Kolik je třeba vypít denně? Na jeden kilogram hmotnosti potřebujeme 25 mililitrů tekutin.

Zelený práškový japonský čaj MATCHA, jsme byli zvyklí si vychutnávat jen v tekuté podobě, ale není to jen o této podobě. Postupem času pro své PŘÍNOSNÉ ÚČINKY a také pro svoji zelenkavě hráškovou barvu se začala víc a víc používat i v gastronomii. Připravované pokrmy díky ní dostaly nejen úžasnou barvu, ale také i delikátní chuť.

Teplé počasí, které pomalu, ale jistě přichází, nám umožní si ji vychutnat ještě více. Běžně se z ní připravuje LIMONÁDA Z ČAJE MATCHA. Čím víc se bude oteplovat, budete si vychutnávat také různé zmrzliny. ZMRZLINA Z ČAJE MATCHA je úžasná, určitě ji ochutnejte. Jen si jí nejspíš budete muset připravit sami! MATCHU najdete také v dezertu jako je třeba CHEESCAKE.

MATCHA je prostě ideální přírodní potravinářské barvivo. A navíc je zdravá a chutná.

Ale jakoby tomu něco chybělo? Ať jsem hledal a pátral, skoro to vypadá, že prvního koho to napadlo, kdo čaj MATCHA začal přidávat do sushi rýže jsem já?

No, ale víte jak je to s tou samochválou...

Protože mám sushi rád, připravuji si ho posledních několik let sám. Dobrou průpravu jsem získal před lety ve vyhlášené restauraci U Zlatého stromu v Praze na Královské cestě, kde jsem 6 měsíců pracoval, především právě proto, že jsem si chtěl zkusit jak to v ostrém provozu chodí.

Dnes Vám více přiblížím přípravu sushi z čaje MATCHA.

Nemusíte být přímo vyučeni v oboru kuchař/číšník! Taky nejsem. Vůbec to nevadí. Pokud máte vztah k dobrému jídlu a rádi s láskou / i s tou Vaší / vaříte, zvládnete to i Vy. Vždy je to pouze o smíchání ingrediencí. A neříkám a nemyslím si to jen já.

Suroviny, které budete potřebovat:

- Balení sushi rýže. Vyplatí se větší 1kg balení. Běžná cena 80-110Kč dle značky, výrobce.
- Rýžový ocet - balení 500ml, k dostání v plastové láhvi. Vydrží Vám dlouho.
- Mořské řasy. Více dostupných variant pro takové to domácí vaření.
10 plátů v balení seženete v ceně od 60Kč.
- Čaj Matcha 30g v plechovce. Cena běžně od 650Kč.
Na Prodejcaje.cz VÝHODNÁ CENA JEN DO ZÍTRA 12.5.2016
- Wasabi - japonský křen zelené barvy s ostrou chutí. U něj platí pravidlo, že méně je více. Pokud si dáte větší množství, pravděpodobně to nedáte. Rozhodně počítejte s tím, že Vás pěkně protáhne a někdy Vám i slzy z očí vytrysknou. Já si záměrně dávám víc. Mám to tak rád. (A nejsou jen v literatůře Johannes Mario Simmel - A s klauny přišly slzy). I po wasabi někdy přicházejí slzy.
- Malé množství moučkového cukru.
- A to podstatné co ještě budete potřebovat je zázvor, který k sushi patří a bez kterého to nejde. I když ho ze začátku třeba vůbec jíst nebudete. 100g balení již připraveného bílého či růžového zázvoru v nálevu seženete od 45Kč. Bohatě Vám bude stačit. Vystačí většinou na dvakrát. Načatý v lednici v nálevu vydrží bez problému měsíc i déle.

Jak si připravíte dokonalou sushi rýži?

Nejlépe v rýžovaru, který pokud nemáte a když si ho půjčíte na vyzkoušení, zjistíte jak snadná a rychlá příprava sushi rýže v něm je. HIMALÁJSKÁ RÝŽE BASMATI z něho je také výborná. Nejspíš ho ani nebudete chtít vrátit! Zapomeňte na nějaké hlídání rýže. Po zapnutí si můžete dělat jinou práci, rýžovar se automaticky po uvaření rýže, sám přepne do přihřívacího módu. Že by byl také inteligentní jako INTELIGENTNÍ ČAJNÍK! Ale protože rýže je třeba studená, rýžovar hned vypněte, aby měla rýže možnost vychladnout.

Sushi si snadno připravíte sami.

Rýži před vařením důkladně properte!

Postup přípravy rýže v rýžovaru: 1 odměrku rýže zalijete vodou na rysku 1, 2 odměrky na rysku 2. A tak to jde dále směrem nahoru.

Příprava rýže klasickým způsobem: Připravte si velký hrnec s dobře přiléhající pokličkou. Dávkování: 1 díl rýže zalijte 1,5 dílem vody. I tady se zvyšuje poměr vody k dílům rýže.

Před vařením rýže, přidejte do vody i čaj MATCHA. Tím docílíte, že barva rýže bude stejná. Při první přípravě jsem ji přidal až po uvaření rýže. Výsledek? Rýže neměla stejnou barvu. Spíše to bylo něco co připomínalo dalmatýny.

Po uvaření, jak jen rýže trošku zchladne dochuťte rýžovým octem a lehce zaprašte moučkovým cukrem. Ideální je ocet, cukr a rýži promíchávat a promačkávat ručně a to až v momentě, kdy Vás rýže už nebude pálit. (Ocet a cukr dodají sushi rýži tu správnou chuť).

Pro lepší představu: Ze 2 odměrek si připravíte cca 3 rolky.

Víte jaké druhy si můžete připravit? Které se nejčastěji připravují?

MAKI

Nejčastěji se připravují klasické rolky - Maki (rýže na řase, která je stočená a veškerá náplň je uvnitř), většinou obsahují různé varianty náplní - lososa, tuňáka, uzenou makrelu v kombinaci s jarní cibulkou, surimy tyčinky, tuňáka z konzervy, lze použít třeba i konzervované maso, vejce v podobě omelety, které je následně rozkrájené na plátky. Dále se plní výraznou zeleninou jako je avokádo, okurka, ale i mrkev. Tu je vhodnější krátce povařit, aby změkla.

KALIFORNSKÉ ROLKY

jsou další možností. Je to v podstatě to stejné i co se týče ingrediencí jako MAKI, jen s tím rozdílem, že místo řasy je jen rýže a vše co použijete k plnění je uvnitř rýže. Pro plnění můžete použit pikantního lososa, tuňáka s okurkou, lososa s avokádem, tofu s nakládanou zeleninou, listový salát a nakládaný zázvor. U tohoto druhu můžete ještě rýži zvenku posypat sezamem jak bílým tak černým, nebo pažitkou. Doporučuji čerstvou pokrájenou bazalku nebo pokrájená semínka slunečnice. Vyzkoušejte kombinaci s uzenou makrelou a jarní cibulkou a rýži posypte (obalte) čerstvou bazalkou.

NIGIRI

Kousky lososa a tuňáka, avokáda v plátcích, chřest a přepůlené krevety. Zmíněné suroviny položené na stejném dílu rýže, která je vždy vypracovaná do stejného tvaru.

SASHIMI

Samotné plátky ryb nejčastěji - losos, tuňák, mečoun.

Proč je zázvoru třeba? Slouží k čištění chutí mezi jednotlivými druhy sushi.

Výhodou sushi je, že si ho můžete celkem rychle připravit i doma z běžně dostupných surovin, které máte v lednici. Stačí v podstatě jen několik surovin, které máte běžně k dispozici. Například: Okurka, sýry ale třeba i plátky šunky.

Ať se Vám příprava povede. Dobrou chuť.

Alternativní příspěvky:

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info