Co Vás zajímá o čaji.

Co Vás nejčastěji zajímá o čaji.

 1. Co je čaj?

Černý a zelený, polofermentovaný (oolong), bílý čaj je vyráběný (produkovaný) z lístků čajovníku Camellia sinensis. Čajový keř byl nejdříve kultivován v Číně. Čínští mnichové a evropští obchodníci jej později převezli do Japonska, na Srí Lanku a do dalších zemí. Dnes ve světě rozlišujeme více než 3000 čajových druhů, přičemž každý z nich má svůj osobitý charakter, je to dáno oblastí původu. Rozdíl mezi čaji spočívá pouze ve způsobu zpracování čajových lístků. Zatím co černý čaj je před sušením fermentován (oxidován), zelený čaj je místo fermentace napařován a poté sušen. U polofermentovaného čaj se v postupu přípravy podporuje nedokonalá, částečná fermentace. Hlavní proces sušení probíhá vestínu. Bílý čaj se naopak vyrábí pouze tak, že se po sběru nechá zavadnout, po zavadnutí se suší na slunci. Tento druh čaje neprochází oxidací.

2. Jaké příslušenství je nejvhodnější pro správnou přípravu čaje?

Pro přípravu sypaného čaje je možné použít mnoho druhu, typů čajových konvic, které jsou nejčastěji vyráběny ze skla, keramiky, porcelánu. Ať už použijete jakoukoliv standardní konvici nemusíte se bát vedlejších účinků. Tyto materiály nemájí  na výslednou chuť čaje vliv. Vždy je nejdůležitější prostor. To proto, aby se čajové lístky dostatečně vyluhovaly, je třeba nabídnout čajovým lístkům dostatečné místo. Další možnost přípravy je příprava čaje v Inteligentním čajníku, ve kterém je příprava čaje nejrychlejší. Inteligentní čajník je vyrobený z tritánu. Tritán je netoxický plast určený pro styk s potravinami při vysokých teplotách. Ani při styku s vařící vodou, ani v myčce nádobí nedochází k uvolnění žádných škodlivých látek. Tritán je certifikovaný materiál. Inteligentní čajník doporučuji i pro rychlé čištění.

Pro jednorázové, respektive pro přípravu menšího množství čaje je možné použít také čajové sítko, kterých je na trhu nepřeberné množství. Čím větší sítko je, tím je to lepší. I v tomto případě čajové přípravy lístky potřebují dostatek prostoru pro vyluhování.

Nejvhodnější a nejčastěji používaná jsou sítka z nerezové oceli. Pokud mají dostatečnou velikost, lze použít i sítka bambusová. Doporučuji při používání sítek používat pro zelený a černý čaj pro každý čaj jiné sítko. Další možnost pro přípravu čaje je papírový filtr, ten je nejvhodnější pro přípravu čaje v šálku. 

3. Jak si nejlépe připravíte šálek čaje?

Pro správnou přípravu Vašeho oblíbeného čaje Vám doporučuji postupovat podle zakladních pravidel. Pět zlatých pravidel přípravy sypaného čaje Vám poradí s přípravou.

4. Je pro přípravu čaje vhodnější měkká voda?

Pro přípravu Vašeho oblíbeného čaje je nejvhodnější co možná nejměkčí voda. Ta Vám umožní, aby hotový čaj uvolnil typické voňavé látky, které jsou v čajovém lístku dle zvoleného druhu čaje obsaženy. Pokud k dispozici tuto vodu nemáte doporučuji tvrdou vodu několik sekund povařit, přičemž chlor a fenoly se vypaří a vápník se usadí. Nicméně při přípravě Vašeho sypaného čaje se nemusíte bát. Pokud nemáte čas s přípravou vody a máte třeba právě tvrdou vodu můžete použít i vodu balenou. (Neperlivou nebo jemně perlivou) Nicméně lze říci, že kvalita vody v České republice je velmi dobrá.

5. Jak dlouho čaj vydrží? Jaká je jeho trvanlivost?

Sypaný čaj je produktem s dlouhou trvanlivostí, minimální trvanlivost je zpravidla 18 měsíců. Čaj však velmi snadno zachycuje vlhkost, vůně a pachy z okolí. Na trvanlivost čaje má proto značný vliv způsob skladování. Obzvláště v kuchyni, kde se různé vůně mísí, by měl být čaj hermeticky uzavřen. Navíc by měl být čaj umístěn v suchu a chladu. Nejvhodnější pro uchování původní čajové kvality jsou plechové dózy. Sáčky ve kterých jsou čaje přepravovány, jsou víceméně brány jako přestupní stanice. Pokud již čaje v sáčcích nejakou chvíli máte, jsou vhodnější sáčky s uzavíratelným zipem. Standard na Prodejcaje.cz jsou právě tyto sáčky s uzavíratelným zipem do kterých jsou čaje baleny a následně odesílány po celé České republice.

Pro zajímavost. Sypaný čaj Pu-erh je v tomto případě trošku něco jiného. Jako by si šel svojí cestou. Čím je starší tím je lepší.Cena letitých Pu-erhů na trhu stoupá v průměru o 10% každým rokem. Není neobvyklé, že se cena některého velmi starého a vzácného Pu-erhu zdvojnásobí každé 2 až 3roky.

6. Proč se čaje míchají do směsí?

Většina sypaných čajů, které se k Vám dostávají, jsou směsi různých druhů a sklizní. Je to proto, že každý očekáváme produkt, který je co do kvality stále stejný. Sypaný čaj je však přírodní produkt, kvalita sklizní se liší v závislosti na konkrétních klimatických podmínkách. Proto jsou směsi jedinou možností, jak Vám nabídnout to, na co jste zvyklý.

7. Co si představit pod označením „čerstvá sklizeň"?

Čerstvá sklizeň (Flying tea, Flugtee – dalo by se přeložit jako „čaj dopravený letadlem" nebo také „bleskový čaj") je v západním názvosloví synonymem pro sypaný čaj, který byl právě sklizený například Darjeeling First Flush. Bezprostředně po sklizni a fermentaci je čaj z Indie dopraven letecky do země určení. Takovéto čaje se vyznačují zvláštní chuťovou svěžestí a velmi jemnou vůní. 

8. Čím je ovlivněna kvalita čaje?

Kvalita sypaného čaje je také ovlivněna mnoha faktory. Kde je čaj sklizen, tedy oblast sklizně, klimatem, dobou sklizně, způsobem trhání lístků, zpracováním a skladováním. Proto jsou tak podstatné rozdíly nejen mezi jednotlivými oblastmi, ale i v rámci určité jedné oblasti. Různá je také kvalita jedné plantáže z časově různých sklizní. Lze říci, že kvalita čaje z vyšších nadmořských poloh je vyšší, protože list roste pomaleji a má tak více času k vývoji chuťově bohatých látek, které jsou poté v čajových lístcích obsaženy. Čaje z níže položených oblastí jsou většinou silnější a tmavší v nálevu. I tyto čaje dosahuji vysoké kvality. Příkladem jsou nejlepší druhy černého sypaného čaje Assamu.

9. Co jsou antioxidanty a jak v čaji působí?

Antioxidanty jsou látky, které brzdí oxidační procesy, popřípadě zpomalují oxidaci tuků v těle. Antioxidanty v sypaném čaji se nazývají avanoidy. V lidském organismu mohou přispět k ochraně před volnými radikály a preventivně zabránit vzniku nádorů a srdečním onemocněním. Protože přirozená tělesná ochrana nemusí být vždy dostatečná, přispění antioxidantů z potravy nebo z nápojů má v každém případě své opodstatnění.

10. Obsahuje zelený čaj více antioxidantu než čaj černý?

Jak zelený, tak i černý sypaný čaj obsahují nemalé množství antioxidantů. Rozdíly jsou nepatrné. Nelze však jednoznačně říci, že zelený čaj je v tomto smyslu bohatší.

11. Jaké množství kofeinu obsahuje čaj?

Jeden šálek (200 ml) černého sypaného čaje obsahuje v průměru 40 mg kofeinu (teinu). Pro srovnání: šálek kávy obsahuje zhruba dvojnásobné množství. Kofein byl v čaji objeven v roce 1827. V té době vzniklo také jeho specifické označení v čaji, a sice tein. Na rozdíl od kávy se v čaji vyskytuje nikoliv ve volné, nýbrž vázané podobě. To má za následek jeho jiný účinek v lidském organismu. Zatímco kofein v kávě rychle rozbuší srdce a jeho účinek poměrně rychle odezní, působí tein v čaji mírně a dlouhodobě.

12. Obsahuje zelený čaj méně teinu než čaj černý?

Pokud vycházím ze sušených čajových lístků, pak je obsah teinu v černém i zeleném čaji totožný. Nicméně množství teinu v hotovém čajovém nálevu závisí na způsobu přípravy. Toto množství je odvislé jednak od doby vyluhování a také od teploty vody, kterou jsou lístky zality. Protože je zelený čaj připravován z vody, která má nižší teplotu a zároveň je louhován kratší dobu než čaj černý, je obsah teinu v hotovém zeleném sypaném čaji nižší.

13. Chrání sypaný čaj zuby? Jakým způsobem?

Sypaný čaj ochraňuje chrup hned dvakrát – posiluje zubní sklovinu a zpomaluje nadbytečnou tvorbu kyselých látek v ústní dutině. Různé vědecké výzkumy dokázaly, že jeden litr čaje obsahuje (černého i zeleného) přibližně 2-3 miligramy fluoridu. Takovéto množství odpovídá denní potřebě dospělého člověka. Žádná jiná poživatina neobsahuje tak velké množství fluoridu. Nesmíme zapomínat, že polyfenoly v čaji obsažené chrání před zubním plakem. Polyfenoly zpomalují rozklad škrobů v ústech tak, že inaktivují enzym amylasa obsažený ve slinách. Ten rozkládá škrob, například z moučných výrobků, na glukózu. Glukóza zase vytváří vhodné prostředí pro plakové bakterie. Ty vytvářejí kyseliny, které poškozují sklovinu.Tento složitý mechanismus je podstatně omezen, pokud pijte v průběhu dne více šálků čaje.

 

 

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info