Čajové plantáže na Srí Lance...
Bylo by fajn vyjít si na zahradu, natrhat si několik kilogramu čerstvých čajových lístků a připravit si vlastní čaj.
Boužel pro nás čajopíjce. Není zahrada jako zahrada.
Nejspíš za to vše může poloha ostrova, který se nachází v tropickém rovníkovém pásmu, a pravě díky pravidelným monzunovým dešťům, příznivému složení půdy se zde keříkům čajovníku daří. Klimatické podmínky pro pěstování čaje jsou zde obzvláště příznivé.
Cejlonský čaj je již po mnoho let známý a oblíbený nejen po celém světě, ale i u nás, kde má mnoho příznivců, kteří si čaj v pravidelných intervalech doplňují.
Čaj se pěstuje a sklízí na tomto ostrově v různých nadmořských výškách. Roste v nížinných oblastech, ve středních polohách, tak i ve vysokohorských oblastech.
Zmíním ty nejznámější a nejvýznamnější pěstitelské oblasti Srí Lanky.
Ruhunu (nadmořská výška této čajové plantáže je okolo 400 m), je nejjižnější a také nejnižší čajová oblast Cejlonu, kde je dostatek slunečných dní, kde má půda v sobě dostatečnou vlhkost a je bohatá na živiny. Pěstují se zde takzvané ,,lowgrown teas" - nížinné čaje.
Čajové plantáže Kandy se zase díky své nadmořské výšce (rozprostírají v nadmořské výšce 600 - 1200 m.n.m.) Tady se soustřeďují na produkci čajů mediumgrown teas - čaje ze středních nadmořských výšek (od 600 – 1200 m.n.m.) Čaje z této oblasti si vychutnávají zejména milovníci silného čaje. Plantáže se rozprostírají kolem starodávného královského města Kandy.
Další významnou lokalitou pro pěstování a sklizeň čaje je bezesporu Matale (čajové plantáže jsou 600 – 1200 m.n.m. a na jihu sousedí s Kandy ) Čaje, které jsou vyprodukovány v této oblasti v průběhu celého roku, poskytují silný nálev, který má výraznou barvou. Čajovníky pěstují nejčastěji v nadmořské výšce okolo 600 metrů. I tady jde o tzv. „mediumgrown tea" , tedy čaje ze středních nadmořských výšek.
Uva (nadmořská výška čajových plantáží se pohybuje od 900 po 1600 m.n.m.) - Tyto čajové plantáže se nachází na východních svazích centrálního horského masívu. Čaje z této oblasti nabízí silný nálev s nezaměnitelnou vůní.
Oblast Dimbula (ležící v nadmořské výšce od 1070 - 1600m.n.m) je pravděpodobně nejznámější oblastí pěstování čaje na Srí Lance.
Proč?
Protože byla jednou z prvních oblastí kde se čaj začal pěstovat na rozsáhlých západních svazích. Jihozápadní monzunové deště a studené a suché počasí od ledna do března mají zásadní význam pro kvalitu zdejších čajů. Dimbula produkuje čaje lehké, aromatické a jemné.
Nuwara Eliya se nachází v horách nedaleko nejvyššího vrcholu země Pidurutalagala této oblasti jsou čajové plantáže položeny nejvýše, rozprostírají se v nadmořské výšce 2100 m.n.m. Produkují se zde především čaje typu Orange pekoe /Jde o dva nejsvrchnější, nejmladší lístky čajovníku a mezi nimi se nachází pupen (tips). Jsou velice bohaté na cenné látky, tím pádem po zpracování poskytují nejlepší čaje.
Srí Lance již nikdo nevezme, že je jednou z nejvznamějších pěstitelských oblastí.