Pět zlatých pravidel přípravy
1. Připravte si váš čaj a vhodní čajník. Do varné konvice nalejte čerstvou vodu a přiveďte vodu k varu.
2. Před tím, než voda již téměř vře nalejte trochu vody do čajníku. Můžete vodou v čajníku zakroužit nebo jen nalít a po chvilce vylijte. Vodu pro přípravu čaje nenechte bublat příliš dlouho.
3. Do čajníku případně do spařovače nasypejte jednu lžičku lístků na šálek (množství můžete přizpůsobit podle své chuťi a druhu čaje).
4. Vroucí vodou zalijte lístky v konvici. Při přípravě, zeleného, bílého, žlutého čaje přelijte lístky vodou o teplotě 70-95°C.
5. Přikryjte čajník pokličkou a nechte stanovenou dobu louhovat ( podle druhu čaje). Používáte-li spařovač, vyjměte jej z konvice, jakmile nálev dosáhne požadované síly, případně nálev pokud čaj louhujete přímo v čajníku, přelijte do jiné připravené předehřáté nádoby, jiného čajníku, konvice. Proto, aby vám čaj nezhořkl. Množství lístků, teplota vody, doba louhování, je uvedena na čajovém obalu.