Země kde se pěstuje čaj

Chcete vědět, kde všude se pěstuje čaj?, který je hned po vodě nejkonzumovatelnější nápoj na světě?

Nejznámější země kde se čaj vyskytoval přirozeně je jednoznačně Čína a Indie, odkud se čaj postupně dostával do dalších zemí, ať už zemí asijských, afrických nebo amerických, které svým vhodným prostředím, klimatem byly pro pěstování čaje vhodné. Dalo by se říct předurčené. Z každé země můžete ochutnat úplně odlišný čaj. To, ale v začátcích, nikdo nemohl přesně vědět, jestli se čajovníku v těchto zemích bude dařit. Dnes po mnoha letech víme, že se v těchto zemích čajovníku daří. Čajovník se postupem času začal pěstovat na Srí Lance v Japonsku na Tajwanu a taky v Malajsii. Za zmínku stojí i další země jako je Austrálie, Brazílie, Peru, Nepál, Keňa. Z každé země můžete ochutnat úplně odlišný čaj. 

Já Vám představím především čajové země, ze kterých se nejběžněji čaj dnes už né tak složitou cestou dostává až k nám do České republiky. Tyto kvalitní čaje Vám nábízím.

ČÍNA

nabízí pestrou škálu nejkvalitnějších čajů na světě, mnohé se dodnes zpracovávají ručně. Čína je označována za kolébku výroby čaje, produkuje černý čaj, který je v Číně nazýván čajem červeným. Dalším jedinečným čajem, který je brán jako čaj černý pro svojí tmavší barvu je pu-erh, v sypané i v podobě lisované do cihliček. Myslite si, že to je vše co Čína nabízí? Není. Výborné jsou i další čaje, které Čína umí, čaje zelené a bílé. Bílé čaje jsou označovány jako čaje císařů. Jsou jedinečné. Z Číny se k nám dostávají také kvetoucí čaje, které patří mezi nejatraktivnější čajový druh. 

INDIE

je další čajová země, která je jedním z největších producentů čaje na světě. V Indii naleznete velké množství čajovým zahrad, které nám přinášejí černé indické čaje Darjeeling, Assam, Nilgiri a Sikkim. Indie dlouhou dobu produkovala pouze černé čaje. Není, to, ale dlouho co i Indie začalala vyrábět čaj Darjeeling a Assam také v podobě zeleného čaje. První výroba zelených čajů byla zahájena teprve před 30 lety kolem roku 1985.

Věděli jste, že čaj v Indii byl využíván i jinak? Tato zmínka sahá až do roku 1598, kdy indové lístky čajovníku assámského, využívali jako zeleninu. Jedli je s česnekem a olejem a zároveň je používali k přípravě povzbudivého nápoje.

SRÍ LANKA

je bezesporu další zemí, kde se vyrábí výborné čaje, především ty z nejvýše položené oblasti ostrova z čajové zahrady Nuwara Eliya čaje produkované v této zahradě jsou přirovnávány k šampaňskému mezi čaji. Dříve se Srí Lance říkalo Ceylon a i tímto názvem byl obchodně čaj nazýván, později bylo, ale rozhodnuto se vrátit zase k názvu Srí Lanka. Jméno Ceylon čaji zůstalo, a to z jednoho zásadního důvodu. Čaj už tehdy tvořil významnou část exportu a pokud by se i čaj přejmenoval, mohlo by to mít dopad i na další vývoz čaje. Ceylon zní přeci jen lépe. Nemyslíte?

JAPONSKO

je také země, která v současnosti vyrábí výtečné zelené čaje. Nejlepší a nejznámější je čaj Gyokuro, který patří mezi špičku, proto i cena čaje není zanedbatelná. Výtečné a další známé japonské čaje, které jsou již dostupnější jsou Bancha, Genmaicha, Hojicha, a Matcha, která je svou konečnou konzistencí unikátní jde o práškový čaj. Věděli jste, že? První čajové sazenice přivezl do Japonska budhistický mnich.

AFRIKA A JIŽNÍ AMERIKA

Významný podíl ve výrobě čaje májí rozhodně i tyto dva státy. Ale není tomu, vždy stejně. Né všude se pije čaj, který je vyráběn přímo z keře čajovníku. Jde především o čaje, které u nás nazýváme nečaji. A víte proč? Protože s keřem čajovníku nemají nic společného. Tak se to tam, ale nebere, nápoj je v támních poměrech názýván čajem. Připravují ho z místních keřů, které jsou právě v těchto oblastech vyhlášené a ze kterých lze čaj připravovat. V Jižní Africe jsou to oblíbené národní nápoje, čaje Honeybush a Rooibos. K těmto vyhlášeným čajům patří i mate, které má pro změnu původ v Argentíně. A ač jsou tyto nápoje odlišné, jejich produkce je veliká.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info