Bílý čaj

Více o bílém čaji.

Bílý čaj je nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. V dřívějších časech byl tak vzácný, že jej směli popíjet jen čínští císaři. Dnes přednosti tohoto čaje postupně objevuje i západní svět. Bílý čaj by se dalo říct dohání pro svoji oblibu čaj zelený. Je to tím, že chuť bílého čaje je lahodná a jemná  navíc má blahodárné účinky pro náš organismus. Je to druh čaje, který je vyráběn zpacováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků opět z keře čajovníku Camellia sinensis. Tyto křehké lístky se sbírají pouze během krátkého období v roce. V momentě, když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o svoji jemnou, svěží jedinečnou chuť bílého čaje. Mladé čajové lístky mají  hebké stříbřitě bílé chloupky. Bílý čaj je v oblibě nejen pro svoji chuť, ale taky proto, že je prospěšný pro lidské zdraví. Osahuje přírodní účinné antioxidanty, pomáhá při redukci váhy. I přes to, že je jeho pěstování velmi náročné a specifické pro konečný výsledek to stojí z to.

Křehké čajové lístky se sbírají ručně vždy na začátku vegetačního období /konec března až začátek dubna/ jejich výběru se věnuje velká pozornost. Po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani se nenechává oxidovat, proto v sobě uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. V závěru se čajové lístky třídí podle velikosti. Vzhledem k různým standardům sbírání a třídění se bílé čaje dělí do několika kvalitativních stupňů. Bílý čaj poskytuje ochranu proti volným radikálům, které vznikají v organismu a díky tomu zpomaluje proces stárnutí buněk.

Je příprava bílého čaje složitá?

Není. Příprava bílého čaje je jednoduchá.

Zalijeme převařenou vodou, (1,5dl na 1 čajovou lžičku) kterou je dobré nechat 5-7 minut zchladit na 80°C a louhujete dle druhu čaje 5-7 minut.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info