Zelený čaj

Více o zeleném čaji.

Stejně jako černý čaj, tak i čaj zelený pochází z keříku čajovníku Camellia sinensis. Rozdíl je, ale v tom, že neprochází procesem fermentace, proto nedochází při zpracování k chemickým změnám. Při procesu vadnutí vyloučené enzymy a fermenty jsou zničeny. Díky tomu se čajové lístky nezabarví červeně v odstínu mědi (jako po fermentaci u černého čaje) a zachovávají si původní zelenou barvu.

Víte že?

Zelený čaj je co do chuti hořčí než čaj černý, to proto, že obsahuje více tříslovin. Vitamíny a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. To proto, že nejsou fermentací narušeny. To protože zelený čaj žádnou fermentací neprochází.

Zelený čaj je v Evropě známější více od počátku 90 let. I jeho spotřeba se od tohoto roku zvýšila 10x. Neznamená to, že by se o zeleném čaji nevědělo, že by to byla novinka. Většinou se tento druh čaje do České republiky dovážel z jiných míst (Anglie, Německo, Rakosko). Jako by se trošku zapomnělo že už se u nás jednou objevil. A to na počátku evropských čajových dějin.

Úplně první čaj, který Holanďané kolem roku 1610 přivezli z Číny, byl čaj zelený. V té době se produkoval vyráběl v Číně převážně jen zelený čaj. Černý čaj se v Číně začal vyrábět teprve později a to především proto, že o něj byl exportní zájem. Začal být poptáván. 

Pro zajímavost.

Seznam co nám zelený čaj přináší, čím vším nám pomáhá je dlouhý. Japonská vědecká práce uvádí, že nálev zeleného čaje působí preventivně proti 61 nemocím 21 chorob dokáže léčit.

Pozitivních účinků zeleného čaje pro náš organismus je mnoho.

- Zelený čaj neutralizuje škodlivé vlivy záření. Lidé kteří tráví více času před televizní obrazovkou by ho měli pít pravidelně.

- Zelený čaj obsahuje látky, které upravují vysoký krevní tlak, zabraňují kornatění tepen a odbourávají špatný cholesterol v krvi. Zelený čaj je dobrá prevence proti rakovině.

- Zelený čaj osvěžuje tělo i duši. Tein obsažený v zeleném čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy. Působí mírně zato dlouhodobě. Kofein v kávě má stejné chemické složení jako tein. Rozpumpuje srdce, jeho účinek je prudký, ale krátký.

- Zelený čaj oddaluje stárnutí. V čaji je obsažený vitamín E, který zpomaluje degeneraci buněk tedy stárnutí.

- Flavanoly zabraňují rozmnožování strůjců nejrůznějších chorob,  vitamín C vyzbrojuje dodatečně buňky proti útočníkovi, vitamín A a karoten chrání ještě navíc tělní sliznice.

- Fluor obsažený v zeleném čaji, brání vzniku zubního kazu. Významné preventivní účinky se projevují především u mladších lidí. Lépe řečeno každým šálkem zeleného čaje podporujete své zdraví. 

Pijte především druh zeleného čaje, který Vám bude nejlépe vyhovovat.

Příprava zeleného čaje je jednoduchá.

Sypaný zelený čaj lze připravovat různými způsoby. Základním pravidlem je zalévání čaje vodou, která prošla varem, jen ji necháte zchladnout dle druhu čaje na 60-80°C. Pokud by byla voda příliš teplá (vroucí), způsobovalo by to vylouhování tříslovin a dalších substancí, které zelený čaj obsahuje a nálev čaje by měl hořkou chuť. Naopak čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky obsažené v čaji uvolní z listů jen málo.

Víte že? V kvalitním zeleném čaji najdete přidanou hodnotu.

To proto, že zelené čaje můžete zalévát vícekrát. Pro další nálevy lze zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování. Doba louhování pro první nálev  může být  u zelených čajů od 30 sekund do několika minut. Vždy vycházejte z doporučené doby louhování čaje, který se chystáte popíjet. Při kratších dobách louhování se běžně používá větší množství čaje, než u louhování delšího. Množství čaje pro přípravu se odměřuje na malé lžičky, kterým říkáme čajová lžička.

Při přípravě zeleného čaje se nebojte expedimentovat. Co nálev to vždy nepatrně jiná chuť, je to dáno tím jaké množství čaje si pro louhování odměříme. Zmíněný postup přípravy zeleného čaje je obecný nebo lépe by se dalo říct standardní. Nelze vždy úplně přesně nastavit správný způsob přípravy zeleného čaje. 

Je každá sklizeň stejného druhu čaje vždy stejná?

Každá sklizeň i stejného druhu čaje je vždy odlišná, proto prožitek spojený s popíjením čaje je především o expedimetování a odhalování kvalit čaje, který si připravujete.

Je dobré vědět

Vodu pro přípravu zeleného čaje nechte vždy projít varem to proto, aby se zbavila nežádoucích látek! Poté nechte zchladnout na požadovanou teplotu.

Zelený čaj se nezalévá vroucí vodou, to proto, aby se čajové lístky nespálily.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info