Oolong

Více o Oolongu.

Čajové listy (čaj), které mají za sebou při výrobě polofermentaci pojmenováváme názvem Oolong. Výroba je podobná jako u zeleného čaje, jen s tím rozdílem, že se při výrobě podpoří nedokonalá, taky se dá říct částečná fermentace. Lístky jsou při procesu výroby tohoto čaje sušeny ve stínu. Přitom, když se čajové lístky sklidí, nechají se zprudka zavadnout na slunci. Po zavadnutí, se čajové lístky svinují a krátký fermentační proces je zastaven, teplým ošetřením, které následuje. Lístky jsou dosušovány ve speciálních bambusových koších.

Vite, v jakých zemích se produkuje, vyrábí polofermentovaný čaj Oolong?

Proces výroby, kdy z čajových lístků vzniká Oolong se soustředí především do oblastí Číny, Japonska, Jižní Indie, Vietnamu, Tchaiwanu

Výtečné oolongy se produkují také na Srí Lance, Bangladěši a Jávě.

Čajové lístky čajů Oolong jsou bohaté na silice, ty dávají těmto čajům povzbuzující účinky. Po vylouhování vás mile překvapí intenzivní vůně a osvěžující chuť v typickém žlutozeleném nálevu. Ty nejkvalitnější oolongy jsou v nálevu do zelené barvy, která přechází do měděného odstínu.

Je prospěšné pít čaj Oolong?

Pravidelné popíjení Oolongu je prospěšné. Tomuto čaji se připisují mnohé příznivé zdravotní účinky, obsahuje mnoho antioxidantů, má v sobě v přírodní podobě vitamín B2, C, a E, selen a zinek. Snižuje hladinu tuku a cukru. Oolong ovlivňuje obsah tuku v tkáni. Pomůže vám při snižování hmotnosti. Pravidelné popíjení oolongu chrání a posiluje činnost srdce, oběhový, trávicí a také imunitní systém.

Pokud při přípravě Oolongu postupujete správným způsobem je velmi aromatický a má zářivou barvu. Dobře připravený oolong nemá hořkou, svíravou chuť, kterou můžeme najít u černých čajů. Skutečný čajopíjec má vždy k dispozici dostačující zásobu.

Je Louhování Oolongu dlouhé? Kolik nálevů je možné připravit?

Louhování čaje Oolong není dlouhé. Při přípravě Oolongu berte v potaz, že je třeba lístky zalévat vodou, která prošla varem a následně schladla na teplotu 80-90°C.  Louhujte zhruba 2-3 minuty. Výtečný Oolong je možné zalévat až 5x. Doporučené dávkování: 1,5dl na 1 čajovou lžičku, pokud čaj louhujete v konvici pak navíc 1 lžičku na konvici. Při přípravě vždy vycházejte z množství použité vody, podle toho si přizpůsobujete dávkování.

Přihlášení

Tato stránka používá cookies. Vice info